VRIJEME LETI, PROŠLO JE 12 GODINA: Kosovo je danas neovisna država! Protiv osamostaljenja bili su mnogi!

17.02.2020. 17:05:00

Već je 12 godina prošlo otkako je Kosovo proglasilo svoju neovisnost od Srbije. Tog dana, 17.veljače 2008. kosovski parlament sazvao je izvanrednu svečanu sjednicu na kojoj je izglasana “Deklaracija o neovisnosti”.

Sve to ne bilo moguće bez garanacija koje je dala Amerika od koje je kosovski premijer Agim Ceku još 2007 dobio jamstva da će Kosovo nakon pregovora s Beogradom dobiti neovisnost.

Odluka o nevisnosti izazvala je burune reakcije međunarodne zajednice. Većina zapadnih demokracija podržala je taj čin, dok su Rusija i Kina oštro osudile takav postupak jer su smatrale da je neovisnost Kosova protivna temeljima međunarodnog prava. Strahovalo se da će neovisnost Kosova poslužiti svim drugim enitetima u svijetu kao presedan na koji se  mogu pozvati pri svojim secesionističkim težnjama. Srbija je tražila i savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Haagu o jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova kao problematičnom presedanu u međunarodnom pravu, a sud je zaključio da osamostaljenje Kosova nije protivno međunarodnom pravu.

Čni se da nikakvi pregovori s Beogradom nisu mogli spriječiti neovisnost Kosova. Kosovo je sada država priznata od strane 98 država i mnogih međunarodnih organizacija, a još 8 država Kosovo je priznalo neizravno. To su države koje su priznale putovnicu Republike Kosovo kao važeći dokument, ali nisu priznale Kosovo kao neovisnu državu. Još 14 država povuklo je svoje priznanje od kojih je većina s Afričkog kontitenta.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.