VRTOGLAVA CIFRA! DIP obavio koliko je potrošeno za srpanjske izbore! Svota je već sada ogromna, a još nisu uračunati svi troškovi!

30.08.2020. 10:37:00

Za provedbu srpanjskih izbora za Hrvatski sabor potrošeno je 78,5 milijuna kuna, pokazuje izvješće Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o utrošku sredstava, koje nije cjelovito jer u ukupne rashode još nisu uključeni svi troškovi.

Nije uključen iznos naknade troškova izborne promidžbe od oko dvadesetak milijuna kuna, potom završni obračuni naknada za rad izbornih tijela te materijalnih troškova izbornih povjerenstava izbornih jedinica, kao ni troškovi provedbe izbora u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Bez tih stavki teško je uspoređivati cijenu srpanjskih izbora s izborima za Sabor održanim prije četiri godine, u rujnu 2016., koji su stajali nešto više od 122 milijuna kuna.

Članovima biračkih odbora po 300 kuna 

Ipak, iz objavljenog Izvješća vidljivo je da je struktura troškova ostala ista, i na srpanjskim izborima glavnu stavku čine naknade za rad izbornih tijela (57,9 milijuna) te materijalni troškovi (20,6 milijuna), odnosno troškovi izbornog materijala poput glasačkih listića, kutija, obrazaca i  informatičke podrške provedbi izbora u kojoj je glavnu riječ imala tvrtka APIS IT, čije su usluge stajale gotovo 10 milijuna  kuna.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: h/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.