Vučemilović o lokalnim izborima, popisu i demografiji: ‘Imamo Hrvatsku, ali gdje su naši stanovnici?’

20.02.2021. 15:40:00

“Hrvatska je prošle godine zabilježila rekord u negativnoj demografskoj statistici. Nastavimo li tim tempom izgubit ćemo 200 tisuća stanovnika u idućih 10 godina. To su dva grada veličine Osijeka, Imamo Hrvatsku, ali gdje su stanovnici?”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica Odbora za obitelj Vesna Vučemilović. 

Osim na negativne demografske trendove i pokazatelje, Vučemilović se osvrnula na popis stanovništva koji je odgođen zbog pandemije koronavirusa te predstojeće lokalne izbore na kojima je kandidatkinja za županicu.

Zašto je bitna nacionalnost popisivača?

Državni zavod za statistiku za Narod.hr potvrdio je kako je preporuka da “u sredinama u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, popisivanje na terenu obavljaju popisivači pripadnici te manjine”. Otvara li to mogućnost određenim manipulacijama, upitali smo dr. sc. Vučemilović:

“Taj zakon je donesen u prošlom sazivu i podigao je dosta prašine i buke. Manjine imaju određene sumnje u vjerodostojnost popisa, no mislim da su njihovi razlozi neosnovani. Iz DZS-a su nas uvjeravali kako postoji cijeli niz kontrolnih mehanizama kako bi se eventualne manipulacije spriječile.”, kazala je dr. sc. Vučemilović i dodala kako se popis se mora provesti ove godine, jer to od nas traži i Eurostat. 

Vučemilović je umjesto Karoline Vidović Krišto došla na čelo saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport te je ocijenila aktualne demografske mjere i politike:

“Hrvatska je prošle godine zabilježila rekord u negativnoj demografskoj statistici i još tome dodajte negativan saldo u migracijama. Zabrinjavajuće je i što svi mainstream mediji o tome šute. Tim tempom izgubit ćemo 200 tisuća stanovnika u idućih 10 godina. To su dva grada veličine Osijeka, Imamo Hrvatsku, ali gdje su naši stanovnici? Vrijeme je za aktivne mjere demografske politike i revitalizacije na svim razinama. To više nije demografsko i gospodarsko, već i sigurnosno pitanje.“, kazala je Vučemilović i naglasila kako su najviše pogođeni rubni dijelovi koji su bili zahvaćeni Domovinskim ratom. 

“Bojim se da će se ostvariti predviđanje da Hrvatska ima 3 milijuna stanovnika.” 

O lokalnim izborima

Vučemilović je kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu Osječko-baranjske županije te smo ju upitali za predstojeće lokalne izbore. 

“Očekujem da građani izađu na izbore, dosta je pasivnog sjedenja kod kuće. Vrijeme je za aktivnu borbu za promjene. Pozivam birače da izađu na izbore i glasaju za opciju koja im je najbliža i za koju vjeruju da će raditi marljivo i pošteno na korist birača koji su ih izabrali. Lokalni izbori su prilika da neke stvari promijenimo.”, zaključila je dr. sc. Vučemilović za Narod.hr.

Razgovor u cijelosti pogledajte na YouTube kanalu Narod.hr-a:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Ivan Grbeša:Na fotografiji Vesna Vučemilović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.