VUČIĆ NAJAVIO GRADNJU SPOMENIKA U BLIZINI JASENOVCA: ‘Da svako dijete odlazi tamo i da zna što smo prošli kao narod’

22.04.2021. 14:12:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je posjetio susjednu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku gdje mu je domaćin bio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je obećao pomoć Republici Srpskoj, a Dodik je ustvrdio da je politička situacija u državi izrazito loša. Srbijanski predsjednik najavio je i obilatu financijsku pomoć u izgradnji autocesta.

Približiti Banja Luku Srbiji

“Izgradit ćemo zajedno autocestu do Bijeljinje, točnije 17 kilometra od mosta gdje je granica sa Srbijom do grada Bijeljine. Riječ je vrijednosti 136 milijuna eura, a Srbija će dati 100 milijuna”, rekao je Vučić. 

“BiH neće to koštati ništa, RS neće morati dizati nikakve kredite. To je pravac koji će spojiti Banja Luku sa Srbijom gdje već postoji autocesta Doboj – Banja Luka te je potrebno izgraditi još spoj Bijeljinja – Modriča – Doboj”, objasnio je Vučić.

“Znam da će me kritizirati zbog ovoga u Srbiji, ali to radimo jer imamo uvjerljivo najviše stranih investicija u regiji”, dodao je.

Žrtve iz logora Jasenovac

Istaknuo je Vučić i da će Srbija financirati i druge projekte u BiH među kojima je i izgradnja spomenika u Gradini u blizini Jasenovca.

“Na taj ćemo način obilježiti jasenovačke žrtve. Da svako dijete dolazi tamo i da vidi što smo prošli kao narod, to će biti dio maturalnog putovanja”, rekao je Vučić.

“Pritom ne pričati o mržnji niti o onima koji su taj logor osnovali. Da vidi što je bilo, ali i da znaju da smo i mi radili neke greške”, dodao je.

Vučić je također postao počasnim građaninom Banja Luke te je ustvrdio kako mu je to velika čast te da će učiniti sve da taj grad približi Srbiji.

“RS neće voditi rat”

Milorad Dodik je zahvalio Vučiću na dolasku te ponovio pred novinarima da Republika Srpska neće voditi rat.

“RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost. Hoćemo se braniti. Ali nikada nećemo povući nijedan ratni potez. Nitko ovdje nema nijedan plan te vrste. Ali oni hoće da ukinu RS i to je ono što mi moramo imati na umu”, rekao je Dodik.

“Želimo razgovarati, ali ne želimo nijedan sukob, i tako će i ostati”, naglasio je Dodik. 

Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o ratovima. Želimo dobru suradnju ne samo sa Srbima nego i s Bošnjacima i Hrvatima”, dodao je Vučić na kraju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: B.P./ATAImages

Autor: