Vukovar: 'Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo'

04.09.2013. 13:09:21

Prosvjednici su obišli zgradu policije, Mitnicu, Trg žrtava ovčare i prosvjed završili na središnjem vukovarskom trgu. Nešto prije 12:30 sati završio je današnji prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnih ploča, a prosvjednici su novo okupljanje na istom mjestu najavili za sutra ujutro. Predsjednik Stožera Tomislav Josić je ispred zgrade Gradske uprave kritizirao vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu zbog njegove izjave kako neki žele da 'Vukovar postane Bejrut'. 'Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo', poručio je Josić te pozvao prosvjednike da pozovu gradonačelnika na prozor upravne zgrade. Iako se iz stotine grla orilo: 'Javi se, javi se', gradonačelnik se nije pojavio na prozoru. Prosvjed je okončan dogovorom da se prosvjednici sutra u 9 sati ujutro ponovno okupe na središnjem Trgu, odakle će prosvjednom povorkom ići do Veleprometa te odati počast stradalima na tom vukovarskom stratištu. Pomolili se za žrtve Ovčare Prosvjedna povorka obišla je i na Trg žrtava ovčare, gdje su se pomolili. Prosvjednika sada ima 700 i vraćaju se prema središtu Vukovara. I danas su se u Vukovaru okupili prosvjednici, koji su u povorci krenuli prema vukovarskom naselju Mitnica, gdje su stigli oko 11 sati u mirnoj povorci. Prije toga, prosvjednici su ispred zgrade policije pljeskali policajcima. >> Milanović: Vukovar je hrvatski grad u kojem se provode hrvatski zakoni, a ne prašumski Prosvjednicima se obratila Biljana Marić, koja je zabrinuto i emotivno poručila kako je sinoć oko 21 sat policija došla u njenu kuću i odvela njenog 19-godišnjeg sina, kao i njegovog prijatelja te još četvoricu mladića. Dodala je kako su joj rekli da će ih pustiti jutros u 6 sati, no njezin sin i mladići nisu pušteni. Iz policije ta informacija nije potvrđena. U razgovoru s njima doznajemo su kako razočarani i ljuti što oni već tri dana iz Vukovara apeliraju da je ćirilica za njih bolna tema, a da ih iz Zagreba ignoriraju. Prosvjednicima se pridružio i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić, koji je bio priveden u policiju. Josić je novinarima pojasnio kako je u policiju bio priveden 'po zapovjednoj odgovornosti', kao šef Stožera te je dodao kako nema zamjerki na postupanje policije. Smatra da je cilj vlasti prikazati prosvjednike kao ljude koji napadaju policiju te je istaknuo kako prosvjednici više neće skidati ploče. Naglasio je kako u ponedjeljak nitko nije napao policiju, već da su policajci ozlijeđeni u naguravanju te da je svima jako žao zbog toga. Na naše pitanje jesu li prosvjednici spremni razgovarati s vlastima ako ih pozovu, Josić poručuje da jesu, ali kako kaže, 'po danu, a ne po noći i na nekim tajnim sastancima'. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.