Vukovar nije pao već je najzaslužniji za pobjedu Hrvatske u srpskoj agresiji

13.11.2016. 11:56:56

Naravno da su naši hrabri borci u obrani Vukovara suzdržali tisuću puta jačeg protivnika i na taj način omogućili vrijeme da se Hrvatska naoruža te da dobije rat, istaknuo je dr. Hebrang "Pred obljetnicu u Vukovaru želim naglasiti kako Vukovar nije pao već je najzaslužniji za pobjedu Hrvatske u srpskoj agresiji. Vukovar mora postati mjesto otkuda će se razvijati Slavonija u koju će se vraćati Hrvati i lokalno stanovništvo koje će živjeti dostojanstveno, onako kako su vukovarski branitelji zamišljali", poručio je dr. Andrija Hebrang u razgovoru za direktno.hr. Kako je pojasnio Hebrang, Vukovar su agresori proglasili strateškom točkom napada kako bi razvukli hrvatsku bojišnicu. "Mi smo bili raspršeni na bojišnici dugoj tisuću kilometara i znali su da ne možemo sve točke braniti istim intenzitetom, jer smo razoružani. Nije nam bilo dozvoljeno kupovati oružje zbog jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Budimira Lončara koji se zalagao za embargo na uvoz oružja Hrvatske u doba kada je agresorska Jugoslavenska narodna armija imala ogroman arsenal oružja, čemu se Hrvatska tada zbog nedostatne opremljenosti nije mogla oduprijeti. Propaganda jugoslavenske Kontraobavještajne službe bila je ako padne Vukovar, pada HDZ te ako padne Vukovar pada Tuđman. Htjeli su da se koncentrira sva obrana Hrvatske na Vukovar pa ako Vukovar padne onda se ruši i poredak u Hrvatskoj. Tako su agresori smatrali dobiti rat", ustvrdio je dr. Andrija Hebrang. Naglasio je da je predsjednik Tuđman znao na to odgovoriti. "Naravno da su naši hrabri borci u obrani Vukovara suzdržali tisuću puta jačeg protivnika i na taj način omogućili vrijeme da se Hrvatska naoruža te da dobije rat. Na Vukovaru je JNA slomila kralježnicu i njezini vojnici postali su obeshrabreni vidjevši da imaju protiv sebe želju narodu da oslobodi svoju državu. Ondje su također izgubili na stotine tenkova, na tisuće dalekometnog oružja, desetke zrakoplova i Vukovar je postao pobjednik iako je privremeno izgledao kao da je poražen. Takvu ulogu Vukovara moramo znati cijeniti i danas i trebamo mu posvetiti puno više pažnje nego što mu se posvećuje", zaključio je dr. Andrija Hebrang.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.