VUKOVAR: Obilježena 27. godišnjica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade…FOTO…

23.09.2018. 11:06:49

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1.800 hrvatskih branitelja, a na području općine oko pet tisuća...

Obilježavanje je počelo na Memorijalnome groblju, nastavljeno misom u crkvi sv. Filipa i Jakova…

U Vukovaru je u subotu, 22. rujna 2018. obilježena 27. obljetnica 204. brigade Hrvatske vojske, a na prigodnoj svečanosti sudjelovali su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Svečano obilježavanje 27. godišnjica osnutka 204. vukovarske brigade
Obilježavanju je nazočio i brigadni general Željko Živanović ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te Načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mijo Validžić.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u trećem redu
Polaganjem vijenaca i svečanim programom u Vukovaru je obilježena je 27. obljetnica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine u Domovinskome ratu branila Vukovar i područje nekadašnje Općine Vukovar.
U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1.800 hrvatskih branitelja, a na području općine oko pet tisuća. Vijence su na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položili: izaslanstvo 204. vukovarske brigade, predvođeno Vinkom Mažarom, predsjednikom Kluba zapovjednika brigade, izaslanici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Ante Deur, Zvonko Milas i Marijana Balić, izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije predvođeno generalom Željkom Živanovićem, vukovarsko-srijemski dožupan Damir Barna, izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom te predstavnici Grada Zagreba i više braniteljskih i stradalničkih udruga. Mažar je u obraćanju u Hrvatskom domu govorio o početcima Domovinskoga rata i ustroja 204. brigade, kako je “brigade s greškom” budući da je u naredbi o ustrojstvu dobila pogrešan broj. Institucije je prozvao da se prema brigadi ponašaju kao prema neželjenome djetetu. Okupljene je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši da je 204. brigada najjača brigada Hrvatske vojske obzirom na odnos broja branitelja i teritorij koji je branila te žrtvu koju je podnijela. U programu obilježavanja prikazan je dokumentarni film Štefeta smrti, a nastupili su i članovi dječjega zbora Vukovarski golubići.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.