Vukovarsko Gradsko vijeće treba razmotriti inicijativu Stožera

12.06.2013. 18:57:22

Saborski Odbor za ratne veterane predložio je danas vukovarskom Gradskom vijeću da razmotri inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o proglašenju područja Vukovara mjestom posebnog pijeteta, te o njoj zauzme stav i izvijesti Odbor. Predstavnici Stožera, koji traži odgodu uvođenja u Vukovar ravnopravne službene uporabe ćirilice te zabranu intoniranja srbijanske himne u tom gradu, zatražili su od saborskih zastupnika potporu svojoj inicijativi. "Stožer će se, neovisno o rezlutatima lokalnih izbora, i dalje boriti za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, jer je to jedini put prema zaštiti vrijednosti Domovinskog rata", poručio je na sjednici Odbora predstavnik Stožera Vlado Iljkić. SDP-ovac Zdravko Ronko zamjerio je Stožeru jer je tu inicijativu pokrenuo uoči lokalnih izbora, "a tada još nismo pretpostavljali da je ovaj stožer tajni ortak one političke stranke koja je uvela dvojezičnost u statut Grada Vukovara". Istaknuo je međutim kako nikad nije dovoljno pijeteta prema tom gradu i njegovim žrtvama. Predstavnicima Stožera Ronko je poručio i kako je adresa kojoj bi se prvoj trebali obratiti sa svojom inicijativom "upravo ta politička opcija koja bi trebala skupiti potpise i krenuti prema Saboru". "HDZ ili Gradsko vijeće Vukovara bi, po proceduri, mogli pokrenuti to pitanje u u Saboru", ustvrdio je Ronko. Njegov stranački kolega Damir Rimac ocijenio je kako je inicijativa Stožera zakašnjela, napominjući da je vukovarsko Gradsko vijeće prije četiri godine izmijenilo Statut, dakle prije službenih rezultata popisa stanovništva. "Ja sam za poštivanje procedure. Treba ići na izmjene Ustavnog zakona, a zna se koja je procedura za to", poručio je Rimac. Predsjednik Odbora HDZ-ov Josip Đakić kazao je kako su izmjene Ustavnog zakona donesene 2002. godine, te su svaka općina i grad imali dužnost uskladiti svoje statute sa zakonom jer bi ih u suprotnom Ministarstvo uprave raspustilo. "Izmjenama Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina može se izregulirati da ćirilica ne bude u Vukovaru", naglasio je Đakić. Dodao je kako je moguće i provjeriti točnost prebivališta građana, s obzirom da ih velik broj nemaju stvarno prebivalište u Vukovaru. "Vukovar nije grad heroj, nego je Vukovar ubijen grad. Ako bude imao pijetet, tek onda će biti grad heroj", istaknula je Ruža Tomašić (HSP-a dr. Ante Starčević). Iljkić je poručio kako će se Stožer i dalje odupirati pokušaju da se Vukovar mimo volje njegovih građana "pretvori u srpski grad", istaknuvši da je Vukovar grad svih njegovih građana, ali prije svega grad onih koji su ga branili, a ne rušili.   (Hina) Izvorinu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.