Vukušić kod Stankovića: Političari bi se trebali psihofizički testirati

14.04.2019. 15:29:02

Vukušić kod Stankovića: Političari bi se trebali psihofizički testirati. Glavašević je pokazao elementarno neznanje na mjestu pomoćnika branitelja Gost emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandara Stankovića u nedjelju bio je poznati i ugledni psihijatar Herman Vukušić.
Vukušić je zadnjih tjedana bio više puta u centru pozornosti hrvatske javnosti zbog poziva Ministarstvu zdravstva da sankcionira "nadriliječništvo" Ane Bučević, ali i po pozivima da se sankcionira javno djelovanje zastupnika Živog zida Ivana Pernara. Ugledni psihijatar je na početku emisije počeo pričom o PTSP-u, kojeg je nazvao "rakom duše". Rekao je da je godinama postojao veliki otpor vladajućih elita prema prihvaćanju tog fenomena, dodao je i kako je broj suicida branitelja u porastu. "Točne su tvrdnje da je broj suicida u predizborno vrijeme najveći. Taj problem je kod nas dodatno kompleksniji i složeniji nego u nekim drugim državama", otkrio je psihijatar Vukušić i dodao kako su branitelji razočarani jer njihova vizija Hrvatske za koju su se borili ne odgovara stvarnosti. Vukušić je rekao da branitelja savjetuje kako ne čitaju novine, ne gledaju televiziju te da se "maknu" od politike. Objasnio je i razliku između tuge i depresije kao kliničke bolesti. Tuga je po Vukušiću samo upozorenje kako se nešto treba promijeniti, a za depresiju je rekao kako će postati bolest br.1 u Hrvatskoj i svijetu. Na kritike kako tablete ne pomažu u liječenju depresije Vukušić kaže da nisu istinite: "Metastudije koje su rađene pokazuju da takve tvrdnje nisu istinite. Ja sam liječnik koji umjereno propisuje lijekove, ali moram reći da farmakoterapija zaista pomaže kod najtežih slučajeva". "Mene je zadnji i jedini put farmaceutska industrija vodila na neku studiju u Beču 1998. godine i to je završilo tako da je njihova djelatnica nakon dva mjeseca rekla kako nikad nije vidjela da netko lošije prati farmakološke studije", odgovorio je Vukušić na pitanje o sprezi između liječnika i psihijatara i farmaceutske industrije i dodao kako se značajno pretjeruje u pričama o mogućoj koruptivnoj sprezi. Komentirao je i poznati slučaj s Anom Bučević. "Nisam ja osobno prijavio Anu Bučević, ja sam analizirao tekst njezinih tvrdnji i poslao sam dopis ministru zdravstva i oni su poslali prijavu protiv njih. Iznenađuje me reakcija nekih mojih kolega. Bučević je na jednoj drugoj televiziji u nepunih minutu i pol pokazala da je prekršila sva moguća pravila. Nakon toga je cijelu populaciju klijenata uvrijedila, a jednog klijenta je uzrujala. Skoro ga je dovela u predinfarktno stanje", rekao je Vukušić i dodao kako neki dijelovi naše Domovine zbog histerije od cijepljenja ovise o "dobroj volji" virusa.

'Političare bi se trebalo testirati'

Na pitanje o kaznenoj prijavi protiv Ivana Pernara koju je protiv njega podnijela stranke Pametno, rekao je kako se i vozače autobusa psihofizički testira te da bi i ljude koji vode ovu državu trebalo testirati, barem nekakve karakterne crte. Ugledni psihijatar kaže i kako nema ništa protiv sve popularnijih "life coacheva" sve dok se oni ne počnu baviti zdravljem i zdravstvenim tegobama. Na samom početku emisije bivši predsjednik Ivo Josipović je definirao Hermana Vukušića kao "krajnjeg desničara" i rekao kako je pomagao "šatorašima"., na što mu je Vukušić odgovorio: "U svojoj obitelji sam imao i solunskih dobrovoljaca, pripadnika Sisačkog partizanskog pokreta, ali i onih koji su stradali na Križnom putu. Ne znam za Josipovića, ali ja sam još 1997. godine rekao da je antifašizam dio kulture jednog naroda i potpisao sam peticiju za zaštitu spomenika NOB-a". "Izjava Bojana Glavaševića na tribini Documente o tome kako naši branitelji oboljevaju od PTSP-a, a srbijanski ne bio je razlog potpore prosvjednicima. Pri tome je Glavašević pokazao elementarno neznanje o sukusu problematike. Koji je jedini rat koji Srbija priznaje kao ratni sukob 90-ih? Jedino bombardiranje NATO-a. Veterani u Srbiji su u podređenom položaju jer su pravno neregulirani jer Srbija ne priznaje da je bila u ratovima", rekao je Vukušić o tome zašto je podržavao prosvjednike u šatoru za vrijeme vladavine Ive Josipovića. Vukušić je rekao kako protiv njega nikad nije pokrenuta nikakva istraga te da su to potvrdili HZMO i Ministarstvo zdravstva, kaže i kako je percepcija u javnosti o braniteljima različita od istine: "Nemojte nikad poistovjetiti populaciju branitelja s njihovim udrugama. To nikad nemojte poistovjetiti. Samo pet posto udruga radi posao kako bi trebalo raditi". "Ja sam bio taj koji je zagovarao ostavku Mije Crnoje jer sam rekao kako će njegov slučaj štetiti HDZ-u i Vladi. Crnoja je dobio dosta slučajeva na sudu, a ja vas pitam zašto se njegov primjer ne slijedi nakon svih ovih afera", otkrio je Vukušić i dodao kako je bio protiv "registra izdajnika". Vukušić nije htio komentirati nadolazeće izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori, na kojima se natječe zajedno s kolegom i prijateljem Hrvojem Tomasovićem, samo je kratko rekao da je sadašnje vodstvo "duboko iskomprimitirano". Ugledni psihijatar je na kraju emisije rekao kako boluje od kronične leukemije te da je trenutno "fit" što se tiče zdravstvenog stanja. Rekao je i kako se sprema na hodočašća. "Ja pokušavam na to ne misliti. Moja supruga, djeca, familija mipomaže, ali i Playstation", rekao je Vukušić i pojasnio kako kako mu je igranje videoigara velika ljubav. Na pitanje o političkim ambicijama Vukušić je odgovorio kako smatra da premijer Andrej Plenković vuče dobre poteze, a otkrio je i kako je vjerojatno u zamrznutom članstvu u HSLS-u: "Ako ću se ikad politički reaktivirati, reaktivirati ću se u HSLS-u, ali ne u ovom Darinko Kosor j.d.o.o".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.