Vukušić podržao Klemma oko HEP-a: Generali su '96. klecali pred Bobetkom

11.01.2017. 17:07:50

DONOSIMO ARHIVU Odbor za ratne veterane 1996. godine zahtjevom je zatražio da se braniteljima kroz konačni Prijedlog zakona o privatizaciji omogući pravo na dionice javnih poduzeća U javnosti se posljednjih dana razvila rasprava između predsjednika udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemma i predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca. Povod je informacija da bi sedam posto dionica od eventualne prodaje HEP-a trebalo otići u ruke braniteljima, odnosno Fondu hrvatskih branitelja. Sve je počelo kada je Josip Klemm u izjavi za direktno.hr rekao da bi premijer Plenković trebao osigurati zakonsku pretpostavku kako bi se znalo koliko bi hrvatski branitelji trebali dobivati i da bi branitelji dobili što im zapravo pripada. "Ne tražimo mi tu nekakvu milost, već da se uredi zakonska regulativa da znamo koliko dionica pripada Fondu hrvatskih branitelja", rekao je tada Klemm. Ubrzo je reagirao Hrvatski generalski zbor i u priopćenju izrazio gađenje takvom opcijom. "Hrvatski generalski zbor je raspravljao o mogućim modelima otkupa dionica MOL-a te zgrožen je viješću da su pojedinci iz braniteljskih udruga zatražili 7% dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede. Hrvatski generalski zbor smatra da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata. Takva potraživanja smatramo podvaljivačkim i nerealnim što očigledno, između ostaloga, imaju za cilj stvoriti jaz, pomutnju i neslogu unutar braniteljske populacije, s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širokim slojevima hrvatskoga naroda", poručio je između ostalog u priopćenju predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac. Klemm je ubrzo odgovorio.

"Gdje su bili dok se prodavala INA, zašto onda nisu digli glas? Nikad nisam čuo da su reagirali za puno veće i važnije stvari od ove, primjerice, da ukažu da se hrvatski branitelji ubijaju. Ne sjećam se da su o tome organizirali okrugle stolove. Pitam se gdje je bio Hrvatski generalski zbor dok su generali Mladen Markač i Ante Gotovina robijali u Haagu, ne sjećam se ni da su pomagali njihovim obiteljima. Uostalom, kakav je to generalski zbor za koji generali Markač i Gotovina ne žele ni čuti?", rekao je Klemm u izjavi za današnji Večernji list.

Vukušić: Pred Bobetkom su bili manji od makovog zrna

U ovom kontekstu zanimljivo je podsjetiti na događaj star 21 godinu. Naime, saborski Odbor za ratne veterane 1996. godine zahtjevom je zatražio da se braniteljima kroz konačni Prijedlog zakona o privatizaciji omogući pravo na dionice javnih poduzeća, što su do tada imali samo ratni stradalnici (hrvatski ratni vojni invalidi, udovice i obitelji nestalih). Zahtjev je inače javno objavljen u Večernjem listu 8. veljače 1996.

Prije toga, predsjednik Odbora, stožerni general Janko Bobetko, primio je tročlanu braniteljsku delegaciju predvođenu predsjednikom Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Hermanom Vukušićem koja mu je predočila amandman na konačni prijedlog Zakona o privatizaciji s ovim zahtjevom.

"Amandman je potpisao osobno predsjednik Odbora, slavni general Janko Bobetko, pred kojim su svi ovi generali koji se danas 'zgražaju' zahtjevima branitelja bili manji od makovog zrna, pred Bobetkom su im klecala koljena!", kategorički nam je poručio Vukušić.

Radilo se o prijedlogu da se braniteljima koji su u Oružanim snagama proveli određeni broj godina osigura pravo na besplatnu podjelu dionica javnih poduzeća. Tako bi branitelji koji su u ratu proveli od šest mjeseci do jedne godine dobili 3.000 tadašnjih njemačkih maraka, do dvije godine - 7.000 maraka, do tri godine - 10 tisuća maraka, do četiri godine - 15 tisuća maraka, četiri i više godina - 20 tisuća maraka, sve u kunskoj protuvrijednosti.

"Zahtjev za dionicama bio je prvi od 15 zahtjeva braniteljske peticije za izradu novog Zakona o braniteljima, prilikom koje je skupljeno više od 100.000 potpisa, a koji su predani koncem 1996. tadašnjem predsjedniku Vlade RH Zlatku Mateši", rekao je Vukušić za direktno.hr.

Dodajmo da je delegaciju kod Mateše predvodio general Mladen Markač.

 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.