Vukušić za Direktno: Glorifikacija tragedije opasan je signal odgovornima da se nešto mora poduzeti

12.10.2020. 18:13:00

Nakon što je prvi puta u povijesti hrvatske države ispred njezinih institucija počinjen pokušaj ubojstva, koji je u ponedjeljak ujutro šokirao državu, a u kojem je 22-godišnji mladić iz Kutine pucao na policajca koji je čuvao zgradu Vlade, zadavši mu četiri prostrijelne rane, a zatim sam sebe ubio, na Facebook profilu napadača osvanuli su brojni komentari njegovih prijatelja i poznanika.

Užasavajuća je činjenica da mu ljudi ostavljaju poruke potpore, gotovo ga slaveći kao heroja koji je ustao protiv društvene nepravde, a Direktno je prenio dio tih komentara.

Uz potporu i tek pokoji negativni komentar, ubojica Danijel Bezuk dobio je podršku mnogobrojnih ljudi. 

Je li ovo očekivana reakcija nakon tragedije usred Zagreba, komentirao je za portal dr. Herman Vukušić, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb.

''Činjenica, odnosno fenomen poplave 'pozitivnih' komentara na ovu tragediju, a koje pišu vjerojatno djeca hrvatskih branitelja, na temelju informacija iz medija i društvenih mreža, gotovo je istovjetno zastrašujuća činjenica kao i sam čin. Ako su društvene frustracije i psihosocijalni stresovi dosegli tu razinu da društvo kao organizam vapi za ventilacijom kroz nasilje i jedino u nasilju vidi odgovarajuću poruku onima koji donose odluke da se nešto mora promijeniti, onda smo dosegnuli jedno dno'', kaže dr. Vukušić.

'Upozoravao sam da bi se ovakvo što moglo dogoditi'...

Iako je i sam šokiran događajem, dr. Vukušić ipak pribrano i profesionalno podsjeća:

''Osobno sam i to putem vašeg portala učestalo upozoravao na rastuću razinu društvenih frustracija, koja može doseći opasne razmjere. Bez namjere da zazivam ikakvo ponavljanje ovog čina: njegova glorifikacija na društvenim mrežama i u dijelu javnosti opasan je signal odgovornima da se nešto mora poduzeti, kako bi se razina psihosocijalnog stresa u narodu snizila'', ustvrdio je psihijatar, koji pažljivo prati razvoj događaja, poručujući da svi moramo zadržati prisebnost i mir.  

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Andrea Latinović/Foto:Robert Anić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.