VULIN: Ubijeni na Bleiburgu nisu zaslužili poštovanje za razliku od Jasenovca

31.08.2015. 08:28:03

Srpski ministar rada Aleksandar Vulin ni u posljednjem intervjuu nije mogao ne progovoriti nekoliko rečenica o Hrvatskoj. Na konstataciju novinarke da i dalje stoji pri stavu da se Ante Gotovina treba javno izjasniti da nije ustaša, rekao je: “A što je tu loše? Nikada mi nitko nije rekao da nije točno to što govorim. Pitao sam Gotovinu je li ustaša. Bio bih najsretniji čovek kad bi rekao ‘nisam’. Bilo bi nekako i logično. Ustaše pripadaju fašističkom pokretu, a je li moguće da netko tome teži u 21. stoljeću i da mu je teško da kaže da nije”. Komentirao je i peticiju da se pozdrav “Za dom spremni” uvede u Oružane snage RH. “Ništa što se događa u Hrvatskoj ne događa se slučajno, pa ni to što je prvi put ove godine u Kninu pjevao Thompson. Onaj tko dođe na koncert Thompsona vjerojatno se zalaže za vrijednosti koje taj čovjek predstavlja. Najveći problem u Hrvatskoj je to što nisu napravili jasan otklon od ustaštva”, tvrdi Vulin. Mislite da ni Kolinda Grabar-Kitarović nije napravila jasan otklon od ustaštva?, pitala je novinarka. “Ne želim to kazati. Ali nije smjela položiti vijenac i u Jasenovcu i u Bleiburgu. U Bleiburgu leže strijeljane ustaše. Mnogi od njih su dželati iz Jasenovca, a u Jasenovcu leže njihove žrtve. Ne možete odati poštovanje i jednima i drugima. Netko nije zaslužio tu poštovanje. Ne vjerujem da je to službena politika Hrvatske, ali da postoji ustaštvo i fašizacija političkog života u Hrvatskoj, postoji. Efraim Zuroff, direktor centra ‘Simon Wiesenthal’, bio je Beogradu, rekao je sve što sam i ja rekao i o Stepincu – da je to sramota za Rimokatoličku crkvu. Osudio je sve što sam i ja osudio. Iz Hrvatske nije stigla nijedna riječ reakcije. A povodom mojih izjava oglasili su se svi – i predsjednica Hrvatske i premijer, ministri, čak i poslanik Bundestaga, Hrvat…. Ako Srbin progovori o Stepincu i fašizmu, onda to treba osuditi i napasti. A ako Izraelac govori o tome, onda šutite. Kakav je to odnos prema Srbima? To je ono najznačajnije. Oni ne priznaju pravo Srbima da o tome govore. E, to ne može tako. Ovo su ipak malo drugačiji Srbi”. Konstatirao je da nema jasne osude ni iz Europe. “Drago mi je što je konačno Europsko vijeće reklo da je neprihvatljivo da se zabrani ćirilica u Vukovaru. Ne možete zabraniti jednom narodu da piše na svom jeziku. To nije nikakva usluga Srbima”, rekao je Vulin u razgovoru za Kurir.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.