VUS poništio rješenje temeljem kojeg je Vlada raspustila triljsko Gradsko vijeće

06.05.2022. 09:48:00

SPLIT, 6. svibnja 2022. (Hina) - Visoki upravni sud presudom je poništio rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave o ništavnosti Odluke o privremenom financiranju grada Trilja na temelju kojeg rješenja je Vlada u ožujku raspustila triljsko Gradsko vijeće.

Odluku o privremenom financiranju grada Trilja donijela je 30. prosinca prošle godine predstavnička većina u triljskom Gradskom vijeću.

Predsjednica raspuštenog Gradskog vijeća Trilja Žana Majić pokrenula je spor protiv Ministarstva pravosuđa i uprave radi poništenja Odluke koju je donijelo sedam vijećnika Nezavisne liste Ivana Šipića i Mosta, a nakon što predloženi gradski proračun za 2022. gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina nije dobio potrebnu podršku većine. Za takav je prijedlog bilo šest vijećnika HDZ-a.

Odluka o privremenom financiranju grada Trilja bila je za prvi kvartal godine, vrijedna nešto više od 15 milijuna kuna, koju je gradonačelnik Bugarin stavio van snage i donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja od oko 12 milijuna kuna za isto razdoblje.

U triljski slučaj uplelo se naposljetku i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je sjednicu na kojoj je izglasana Odluka o privremenom financiranju proglasilo ništavom. Takvu je odluku Ministarstva sada Visoki upravni sud RH proglasio nezakonitom.

"Ako se proračun za narednu godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, a gradonačelnik ne predloži privremeno financiranje nadležno radno tijelo Gradskog vijeća za proračun ili najmanje sedam vijećnika imaju pravo predložiti donošenje Odluke o privremenom financiranju", stoji u odluci suda.

Sjednicu je sazvala ovlaštena osoba - predsjednica Gradskog vijeća, piše u presudi koju je potpisala predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Mirjana Juričić, a utvrđeno je da su svi članovi dobili poziv za sjednicu te kako je sjednici prisustvovala većina potrebna za zakonit rad i odlučivanje.

Temeljem odluke Ministarstva pravosuđa i uprave da je triljska sjednica ništavna, Vlada RH je raspustila tamošnje Gradsko vijeće.

 

(Hina) xjog ybdj

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.