Za bosanske Srbe sporan cijeli ugovor kojega su 1999. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović

21.08.2013. 19:28:22

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je u srijedu kako ugovor o granici između BiH i Hrvatske neće biti ratificiran sve dok se ne izmjeni granična crta koja je 1999. godine povučena na rijeci Uni kod Kostajnice, javlja Hina. Radmanović je istodobno pozvao hrvatsku vladu da o tome pregovara s onima u BiH koji su za to ovlašteni tvrdeći da takvih ima, unatoč ocijeni hrvatskog premijera Zorana Milanovića. "Taj ugovor nije dobar za BiH, preciznije za jedan njen dio a to je Republika Srpska. Ja sam član Predsjedništva BiH iz RS i zato neću glasovati za ratifikaciju dok je ovako postavljena granica na Uni kod Kostajnice", izjavio je Radmanović u Sarajevu na konferenciji za novinstvo. Ustvrdio je da je takvu poruku prije deset mjeseci jasno prenio i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću. Za Radmanovića je sporan i cijeli ugovor kojega su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. On tvrdi da je to učinjeno "mimo utvrđene procedure" jer je istog dana sačinjen prijedlog odluke o potpisivanju te upriličeno potpisivanje. Komentirajući konstataciju premijera Milanovića da se o pitanju ugovora o granici u BiH "nema s kim razgovarati" Radmanović je kazao da je tu izjavu doživio kao dobronamjernu, no ocijenio je i da hrvatski premijer nije u pravu jer u BiH zapravo postoje sugovornici. "Postoje osobe koje su za to ovlastili entiteti", kazao je Radmanović dodajući da nema potrebe da Zagreb razgovara s "desecima drugih ljudi, uključujući tu i neke ministre". Izravno je kritizirao ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića i to ne samo zbog izjava o granici nego i onih o Pelješkom mostu ili koridoru kroz Neum. Kazao je kako ministri poput Hadžića "potpuno neovlašteno" govore o mostu za Pelješac i o koridoru kroz Neum čime "nanose štetu BiH".   "Prolaz koridorom kroz BiH nije nešto o čemu odlučuje ministar", kazao je Radmanović pojašnjavajući da će i o tome u konačnici odlučivati Predsjedništvo BiH. Sugerirao je da bi se Zagreb trebao suzdržati od pregovaranja "sa svakim tko tamo dođe iz BiH i sam se predstavi" kao osoba ovlaštena za tu vrstu komunikacije. Radmanović drži da ni postojeći ugovor o graničnim prijelazima s Hrvatskom nije dobar i da ga valja mijenjati što će se pokušati učiniti kroz pregovore da s Hrvatskom tako i sa Europskom unijom, a odgovarajuća odluka u BiH je već donesena prije deset dana. Neriješena pitanja granice i graničnih prijelaza, da ističe Radmanović, ipak ne utječu na ukupne odnose Hrvatske i BiH. "Važno nam je imati dobre odnose sa Hrvatskom no oko toga se moraju potruditi i Hrvatska i BiH", poručio je Radmanović.       M.J. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.