ZABORAV HEROJA KOJI NE MOGU GOVORITI

29.04.2015. 08:48:21

Želja trenutnih slučajnih vladara naše najljepše ka poništavanju svih rezultata veličanstvene obrane Domovine od velikosrpske agresije ide toliko daleko da im nije dovoljno omalovažavanje preživjelih hrvatskih branitelja, nego svoju mržnju iskaljuju i na mrtvima. Ne samo da nastavljaju raniju stramotnu tradiciju da nema heroja Domovinskog rata, nego uopće ne spominju imena poginulih. Pravdaju se da čitanje imena predugo traje. No ni to im nije dosta, nego čak izbacuju riječ „poginuli“ i zamnjenjuju je riječju „smrtno stradali“ kao da ih je pregazio vlak i to još u „ratu u Hrvatskoj“. Izbjegava se riječ „poginuli“, jer bi se onda podrazumijevalo da ih je netko ubio, a onda bi se moralo priznati da je to bila srpska vojska (na početku JNA) i domaći Srbi odnosno četnici (po zapadim mjerilima teroristi). Taj svjesni i planski zaborav onih koji su dali najviše što čovjek može dati za svoj narod, a to je vlastiti život, toliko boli sve nas preživjele, a osobito članove njihovih obitelji, da su supruge i majke najboljih među nama morale glasno zavapiti za prestanak tog nasilja nad mrtvima. Učinile su to u prosvjedničkom šatoru u utorak 28. travnja na presici u kojoj su iznijele svu bol zbog sustavnog nanošenja uvreda onih čija su usta za uvijek zašutjela. Na presici su sudjelovale predsjednica Saveza udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Neda Balog, supruga legendarnog vukovarskog heroja Blage Zadre Kata Zadro, tajnica Saveza udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Nada Rehor, predsjednica vukovarske udruge roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Jozefina Lada i predsjednica udovica hrvatskih branitelja iz Novske Ana Kaurin. Bol koju su žene i majke najboljih hrvatskih sinova iznijele javnosti pred očima medija bila je toliko upečatljiva, da inače uvijek znatiželjni, a ponekad i pomalo agresivni novinari nisu imali pitanja. Pitanja su ustuknula pred vapajem za pravdom prema onima koji su živima svojom smrću podarili najdragocjeniji dar – slobodu. Time su ujedno i same dale jedan dio odgovora na vječno pitanje koje mnogi i dalje uporno ponavljaju – zašto smo u šatoru i to preko pola godine? Mario Filipi

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.