ZABRANJUJEM DELOŽACIJE I SMANJUJEM STRUJU

17.06.2013. 14:50:59

Novoizabrani talijanski premijer Enrico Letta (47) član Demokratske stranke, fascinirao je Italiju. Talijanska Vlada će sa 80 mjera potaknuti ekonomiju, uključujući i 14 milijardi eura za infrastrukturne projekte koji bi trebali otvoriti 30.000 novih radnim mjesta. Otvaraju fondove za tvrtke, pokreću nove radove u infrastrukturi i pojednostavljuju birokratske poslove.

Više nitko neće moći biti izbačen iz stana zbog toga što je nekome nešto dužan. Dakako, govori se o prvim domovima, odnosno onima u kojima se stanuje. Produžuje se mogućnost neplaćanja stambenog kredita, a posebnom mjerom pojeftinit će struja za građane i industriju za oko 550 milijuna eura. Također, potpuno će se liberalizirati internet, odnosno svi će bez identifikacije moći upotrijebiti wifi u gradovima. Ukida se porez na mala plovila, a birokracija će biti pojednostavljena. Uvode se i kazne za državne urede koji ne budu na vrijeme izdavali zatražene dokumente i dozvole. Pojednostavit će se i građanski sudski procesi.

Premijer Enrico Letta odrezao je plaće sebi i ministrima njegove vlade. Idejnik Pokreta pet zvijezda (M5S) Beppe Grillo kaže kako su njegovi parlamentarci sebi odrezali plaće u većem iznosu. Otvorena je utrka u rezanju plaća političara, koji i dalje, dakako, imaju visoka primanja. Vlada Enrica Lette usvojila je, što je jedna od prvih odluka, pravilo po kojem ministar, ako je i parlamentarac, ne može dobivati ministarski dodatak na parlamentarnu plaću. To znači da je premijer Letta odustao od 2.500 eura neto iznosa (koliki bi mu bio premijerski dodatak na parlamentarnu plaću), a ministri neće dobivati 1.700 eura dodatka.

Ipak, kao parlamentarci dobivat će oko 10.000 eura mjesečne plaće (osnovica plus dnevnice i troškovi). Rezovi koje je Grillo uveo za parlamentarce M5S su mnogo žešći. Svi kandidati M5S za parlament trebali su uoči izbora potpisati dokument u kojem se kaže kako će prepoloviti svoju plaću ako budu izabrani u parlament, a nadoknadu za troškove će moći primati samo ako trošak mogu opravdati računom. To znači da su se odmah odrekli 2.500 eura, jer osnovna plaća talijanskog parlamentarca iznosi 5.000 eura. No, na to dobivaju još 3.500 eura za troškove, pa se tome dodaju dnevnice, putovanja itd., odnosno dolazi se do 9.000 eura neto primanja.

Neki parlamentarci M5S nisu se htjeli odreći novaca koji dobivaju unaprijed za plaćanje troškova, za boravak u Rimu, odnosno tzv. dnevnice. Postoji automatsko pokrivanje troškova, na primijer, u iznosu od 250 eura mjesečno svim parlamentarcima koji žive 100 km udaljeni od najbližeg aerodroma. Bilo je parlamentaraca koji su prijavljivali svoj boravak na drugom mjestu samo da bi dobivali i tih 250 eura više.

Dakle, ako nebi odustali od pokrivanja troškova, parlamentarci M5S bi ipak mjesečno dobivali 9.000 eura (2.500 eura plaća plus troškovi i dnevnice). No, Grillo je nametnuo da se mogu dobiti dodaci na osnovu plaću samo ako se s računom dokaže trošak. U utrci za rezovima plaća između Lette i Grilla pobjedio je Grillo, ali samo zato što vlada nema pravo utjecati na plaće parlamentaraca. Ministri, koji su ujedno i parlamentarci, trebali bi ili sami sebi odrezati plaće ili bi parlament trebao izglasovati rezove plaća svim parlamentarcima, a što će biti malo teže provesti pošto su si oni do sada samo povećavali plaće bez obzira na ekonomsko stanje u državi.

No, ima i parlamentaraca drugih stranaka koji su sami sebi odrezali plaće, kao što je učinio Mario Sberna zastupnik Montijeve stranke, koji prima samo 2.500 eura mjesečno. Živi u Bresci, a kada dođe u Rim na sastanak parlamenta prenoći kod časnih sestara. A, u samostan u Toscani, pretvoren u hotel, odlazi u nedjelju poslije podne cijela vlada na mirni neformalni sastanak. Prvi sastanak će se održati u nedjelju uvečer, a nakon što će prenoćiti u hotelu- samostanu sastat će se i u ponedjeljak rano ujutro.

Svi ministri dobili su slijedeću e-mail poruku, odnosno da moraju doći u nedjelju u 16 sati ispred sjedišta vlade kako bi se ukrcali u autobus koji će ih odvesti u Toskanu, te moraju imati sa sobom 200 eura koliko će ih koštati boravak u hotelu na neformalnom, ali radnom sastanku na kojem će usuglasiti odluke koje će donijeti na sastanku u utorak u Rimu. Troškove izleta, dakle, plaćaju sami i ne smiju nikoga dovesti sa sobom.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.