Zadar još uvijek nema spomen-sobu posvećenu stradalima u obrani grada

12.10.2014. 12:01:31

Iako je od Domovinskog rata prošlo već jako puno godina, u Zadru još uvijek nema spomen-sobe kao mjesta s obilježjima posvećenima žrtvama stradalim u Domovinskom ratu na našem području. Naime, takav smo odgovor dobili iz zadarske Gradske uprave, koja još uvijek nije pronašla rješenje za uređenje takvog prostora.
- Grad Zadar nema adekvatnih prostornih uvjeta u kojima bi se mogla urediti spomen–soba koju navodite – kratki je odgovor kojeg smo dobili iz Grada.
Nema prostora Nismo dobili odgovor ni na pitanje je li se Grad Zadar prijavio na natječaj Ministarstva branitelja za sufinanciranje uređenja takvih spomen-soba, obzirom da takav postoji od 2008. Dakle, Ministarstvo branitelja još od 2008. godine svake godine iz proračuna izdvaja sredstva za sufinanciranje izgradnje i uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu. Na taj su se natječaj  mogle javiti braniteljske udruge u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, ali s tim da je nedavno taj uvijet i izmijenjen, odnosno jedinice lokalne samouprave mogu se samostalno javiti kao nositelj projekta. Za takve je projekte Ministarstvo branitelja u ovoj godini osiguralo 1,2 milijuna kuna za uređenje spomen-obilježja, a kako se navodi, pristiglo je 12 prijava projekata. No, primjerice, ni Šibenik nema takvu sobu, ali kako nam se navodi u odgovoru iz Gradske uprave, postoje neke naznake da bi se takav prostor ipak mogao urediti.
- O tome se razmišlja u okviru budućeg Centra za baštinu – rekli su nam.
Dakle, obzirom na prostornu ograničenost same Gradske uprave, čini se da bi spomen soba ipak mogla dobiti svoje mjesto u budućem Ccentru za baštinu, odnosno u sklopu projekta „dvije palače“. To bi pak bilo dobro rješenje jer, podsjetimo, i u Dubrovniku se tamošnja spomen soba nalazi u palači Sponzi i u njoj su smještene slike i imena poginulih branitelja tijekom napada na grad. Inače, ta se spomen soba spominjala prije nekoiko godia, kad je u pitanju bio maknuti portret generala Gotovine iz Male vijećnice, odnosno kad je bilo govora da će se isti nalaziti u „budućoj spomen-sobi koja se trebala urediti unutar Gradske uprave, a u kojoj bi se smjestile i druge vrijednosti“, pisali smo svojevremno. Arhitektonsko rješenje Inače, prema pravilniku o spomen-obilježjima žrtvama stradalim u Domovinskom ratu na području Republike Hrvatske čija će izgradnja odnosno postavljanje ili uređenje biti sufinancirana sredstvima Državnog proračuna u 2014. godini jesu arhitektonsko, kiparsko ili drugo djelo, reljef, spomen-ploča, spomenik, građevina ili drugi objekt, sve primjerene estetske vrijednosti za koje je rješenje dobiveno u postupku javnog arhitektonskog, arhitektonsko-urbanističkog ili arhitektonsko-kiparskog natječaja,  stroj, prijevozno sredstvo, vojna tehnika i slično, koje je izvan redovne uporabe a koje se postavlja u prostor, spomen-soba i spomen-kuća čije je rješenje dobiveno u postupku arhitektonskog natječaja za unutarnje uređenje sobe ili kuće,    spomen-područje čije je rješenje dobiveno u postupku urbanističkog, arhitektonskog, krajobraznog i skulptorskog natječaja, stoji u pojašnjenu natječaja Ministarstva branitelja. Autor: Silvija Romić - VOX TJEDNIK

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.