Zadarska policija raspisala tjeralicu za 60-godišnjakom zbog ratnog zločina

04.05.2018. 18:46:07

Zadarska policija raspisala je međunarodnu tjeralicu za 60-godišnjim hrvatskim državljaninom s prebivalištem u Srbiji te ga kazneno prijavila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da je 1993., u znak odmazde zbog uspješno izvedene hrvatske vojne akcije Maslenica, zapovjedio i izvršio 12 raketnih napada na mjesta u Zadarskoj županiji, pri čemu je od tzv. zvončića poginulo devet osoba. Načelnik PU zadarske Anton Dražina rekao je u petak na konferenciji za novinare kako se osumnjičenoga tereti da je, kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine u svojstvu zapovjednika voda samohodnog višecjevnog bacača raketa M87-Orkan, protivno Ženevskoj konvenciji o zabrani i ograničenju uporabe mina, od siječnja do kolovoza 1993. izvršio raketnih 12 napada na Ražanac, Petrčane, Poličnik, Zadar, Zaton, Murvicu, Biograd, Debeljak te po pontonskom mostu u Maslenici. Uslijed tih napada, od raketnog punjenja, tzv. zvončića smrtno je stradalo devet osoba, dvanaest je osoba teže, a 15 lakše ozlijeđeno. Oštećen je i veći broj stambenih, gospodarskih i infrastrukturnih objekata. Gađanje civilnih ciljeva zapovjedio je kao odmazdu zbog akcije Maslenica, a od svih napada u prijavi se posebno izdvaja onaj od 14. lipnja 1993. godine kada je raketirana plaža Soline u Biogradu. “Oko 15.30 sati s neprijateljskih položaja na privremeno okupiranom području ispaljene su dvije rakete s kazetnom bojnom glavom na civilne objekte na području Biograda, na plažu Soline. Rakete su eksplodirale, a od zvončića je stradalo pet osoba”, kazao je načelnik Kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić. Neslužbeno se doznaje kako je riječ je o Milanu Zelenoviću rođenom u Kninu, gdje je do početka Domovinskog rata živio. Kasnije se odselio na područje Beograda. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.