Zadarska vijećnica zadužena za postavljanje energetske obnove domova

14.02.2020. 18:29:00

Zbog navodnih nezakonitosti sufinanciranjem energetske obnove kuća, Uskok je optužio vijećnika zadarske županije Daniela Pavića i 15 vlasnika kuća koji su ga, navodno, potaknuli na nezakonitost i dali mu mito.

Uskok je, bez otkrivanja identiteta optuženih, u petak izvijestio da je Pavić, od 11. svibnja do 29. lipnja 2018., bio savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje energetskih mjera obnova postojećih obiteljskih kuća na zadarskom području na zahtjev sedam optuženika složili su se dobiti potporu za energetsku obnovu svojih kuća.

Pošto je u Javnom pozivu naznačeno da je dat prioritet prethodno zaprimljenim zahtjevima, Pavić je sastavio koverte s imenima i adresama optuženih i podnio prazne listove papira.

Pavić, za kojeg je Uskok samo naznačio dob, zatim je zatražio od službenika Županijske pošte Zadarske županije da na kovertama ispiše omotnicu od prethodnog dana kako bi podnositeljima zahtjeva dao pravo prvenstva, iako je znao da podnositelji zahtjeva moraju predati prijave osobno ili poštom.

Kad je službenica odbila, uputio je podnositeljima zahtjeva da osobno podnose svoje zahtjeve, što je i 15 optuženih učinilo.

Međutim, nisu im dodijeljene potpore za energetsku obnovu, jer je komisija za javni poziv, dok je Pavić bio odsutan s posla, otvorila koverte i utvrdila da nemaju potrebnu dokumentaciju.

Osim toga, Pavić je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017. u istom svojstvu i s ovlastima predložio javni poziv za podnošenje prijedloga za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2017. godini kao 11 okrivljenih okrivljenika.

Ne sumnjajući u valjanost takvog prijedloga, 27. prosinca 2017. godine županijski gradonačelnik Božidar Longin donio je odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća u kojima su okrivljenicima isplaćeni iznosi sufinanciranja, iako njihove kuće nisu obnovljene ili nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju u prijavama. Prema tužiteljstvu, Pavić je oštetio Zadarsku županiju za 277.220 kuna.

Uz to, Pavić tereti tužiteljstvo da je, na njegov zahtjev i potragu za 73-godišnjakom, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016., na njegov zahtjev i potragu za 73-godišnjakom, predložio da se kvalificira. Temeljem ovog prijedloga Zadarska županija je 21. prosinca 2016. godine donijela odluku o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje su 73-godišnjaku isplatile 15.000 kuna.

Uskok je objavio da je Pavić primio 3.000 kuna za svoje usluge od 66-godišnjaka, 10.800 od 46-godišnjaka i 1.200 od 73-godišnjaka, te 50 eura, oštetivši Zadarsku županiju za ukupno 292.200 kuna. U optužnici se predlaže oduzimanje dobiti svim optuženima.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: SS.Hina/Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.