Zadnji Božić s mamom: Obećao joj je da se više neće drogirati

29.03.2017. 12:40:50

Mama je sjela za upravljač, a ja otraga iza nje. Očev pištolj, koji sam ukrao, stavio sam na pod između nogu. Prijatelj Ivan bio je na suvozačkome mjestu. Majka je upalila naš Citroen i krenula iz polja. Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. Ivan sav poprskan, odmah je pobjegao, a ja sam još ostao i s pištoljem krenuo kući, rekao je bez emocija i zamuckivanja istražiteljima Tin Šunjerga (19) iz Čiste Velike kod Šibenika. Razmaženi sin jedinac je u subotu poslijepodne u klasičnoj i pomno planiranoj egzekuciji smaknuo svoje roditelje, oca Marina (45) i majku Silvanu (45). Oboma im je pucao u zatiljak, dok ga nisu gledali u oči.

Narkomanski milje

Pomahnitali ubojica oca i majke je, kako doznajemo, zločin planirao danima. Motiv suludog nauma pronašao je samo u činjenici da su mu roditelji posljednjih mjeseci branili druženje s vodičkim prijateljima, koji su mahom ogrezli u narkomanskome miljeu kojem je i sam pripadao. Roditelji su mu, želeći ga spasiti iz ralja lošeg društva i droge, uskratili i džeparac koji je nemilice trošio. Nekad i do tisuću kuna dnevno. Tin takvu roditeljsku brigu nije shvaćao niti prihvaćao. Odlučio se na monstruozan čin. Likvidirati roditelje. Subota poslijepodne bila je taj kobni dan. Otac Marin i majka Silvana krenuli su u obližnje polje zbog proljetnih radova. Sa sobom su poveli Tina i psa.

Jedan metak u potiljak

Tin je izmislio priču kako treba odvesti psa kući pa će se odmah vratiti. Dovezao ga je i metalnom polugom obio očev sef s oružjem. Dohvatio je njegov pištolj razornoga kalibra 9 milimetara i napunio spremnik do vrha. Prije nego što se vratio u polje pozvao je prijatelja Ivana Škarića (20) da ga treba i neka pođe s njim u polje kod roditelja. Otac Marin ubrzo je otišao kući, a majka Silvana, još je ostala sa sinom Tinom i prijateljem mu Ivanom. Čim su krenuli, Tin je s jednim metkom zatiljak usmrtio majku. Ivan je prestravljen pobjegao, a Tin je Citroen s mrtvom majkom još nekako pomaknuo u šipražje. Nakon što je likvidirao majku, pomahnitali Tin je s pištoljem u ruci krenuo kući, gdje ga je čekao otac, prenosi 24sata.hr – Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku tata se okrenuo leđima i sagnuo. Prislonio sam cijev pištolja na zatiljak mu i pucao. Nakon likvidacije oca i majke Tin je krvavu odjeću samo svukao sa sebe, presvukao se i ubrzo krenuo na zabavu s prijateljima kao da je običan dan. Kod prijatelja je popio jedan ecstasy i sve mu je bilo ‘ravno’. Na tulumu je ispalio i tri hica u zrak, no to divljanje policiji nitko nije dojavio. Noć nakon rođendanske zabave sa ‘zlatnom’ vodičkom mladeži svirepi ubojica Tin je u Mercedesu krenuo za Zagreb. U Stankovcima je natočio gorivo i pobjegao bez plaćanja. Isto je učinio u Rakovu Potoku kraj Jastrebarskog. Nakon kratke vožnje po Zagrebu, Tin se okrenuo prema Šibeniku. U međuvremenu su otkrili stravičan zločin. Krenula je pomno planirana policijska akcija za njegovo uhićenje u kojoj su koristili helikoptere i najobučenije specijalce iz Zagreba, Splita, Šibenika i Zadra. Uhićen je bez da je uspio zapucati na očeve dojučerašnje kolege. Nakon privođenja je priznao sve bez trunke emocija i kajanja. Osumnjičen je za dva teška ubojstva za što mu prijeti kazna zatvora i do 50 godina. Psihijatri će sigurno probati razjasniti što se te kobne subote zbivalo u glavi pomahnitalog 19-godišnjaka koji je ubio roditelje. Patolog šibenske Opće bolnice dr. Boris Brkić mogao je samo konstatirati nasilnu smrt Marina i Silvane Šunjerga prouzročenu prostrjelnim ranama glave i mozga vatrenim oružjem. Renato Storić, brat ubijene Silvane još je u šoku zbog teške tragedije.
- Uočili su njegovi da ima nekih problema, a ja kao ujak koji radi u policiji sam im želio otvoriti oči. Drogiranje je počelo aktivnije oko Nove godine. Držali su ga doma 15 dana i sve je bilo po PS-u. Bio je spreman nastaviti školovanje – rekao je Storić tiho i kroz suze. Roditeljima je rekao da je droga samo hir, da nije ovisnik i da to radi zbog društva. – Htio sam to spriječiti, da ih zavarava. Oni su ga držali pod kontrolom, testirali su ga i bio je uredan. To je sve bilo prividno – kaže ujak u šoku. Istražitelji su prilikom pretraga uzeli svu krvavu odjeću.

Spasili bi oca da je sve prijavljivao

Tinovi prijatelji Ivan Škarić (20), Lovre Tabula (18) i maloljetni P. B. (17) su osumnjičeni i prijavljeni za neprijavljivanje teškog kaznenog djela za koje su znali, no odlučili su šutjeti. Maloljetnik je pušten da se brani sa slobode, hoće li Škarić i Tabula biti zadržani odlučiti će se naknadno. Da je Škarić, koji je svjedočio klasičnoj egzekuciji Tinove majke Silvane, prijavio ili roditeljima ispričao što je vidio, najvjerojatnije bi spasio život nesretnog policajca Marina. Međutim, i on je šutio i samo svukao krvavu odjeću te krenuo na zabavu. Svoju šutnju u istrazi pravda strahom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.