Zadravec na javnom saslušanju pokazala dokumente: Ovo su dokazi o korupciji u KBC-u!

15.06.2021. 16:31:00

Danas se održava sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Na sjednici je, među ostalim, organizirano javno saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog KBC-a. 

“Ja sam jučer iz medija saznala da sam od v.d. ravnatelja Vatavuka dobila opomenu pred otkaz, jer ukazujem na nepravilnosti u radu bolnice”, rekla je na početku. 

Ja mislim da ugledu KBC-a štete oni koji korupciju čine i oni koji je zataškavaju, rekla je Zadravec na saslušanju. 

“Zadnjih tjedana dana, otkako je poznato da ću govoriti pred nacionalnim vijećem, od posrednika sam dobila prijetnje da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz”, kazala je. 

“Moja borba protiv korupcije traje 5 godina, od tada traje moj progon i zlostavljanje. Na temelju krivotvorenih dokumenata krao se novac poreznih obveznika, sve sam to prijavila. Moja borba je počela prije 5 godina, a ne prije godinu dana. Ravnatelj Zovak sve je zataškao. Kad sam to saznala, sve sam prijavila DORH-u i gospodinu Dulibiću. Krajem 2019. lažno sam optužena od strane gospođe Primorac, koja je namještala natječaje. O tome sam isto obavijestila ravnatelja Zovaka”, rekla je Zadravec. 

“Gospodin Dulibić je zavlačio sa sazivanjem sjednice Upravnog vijeća. Na temelju lažnih prijava Mije Primorac on me pokušao smijeniti. Primorac sada vodi europske projekte, zamislite. Prijavila sam Zovaka DORH-u”, rekla je.

“Sada dolazimo do 2020. godine. Prijavila sam odgovorne osobe za zloupotrebu položaja i ovlasti u KBC-u Sestre Milosrdnice. Prijavila sam liječnike za krivotvorenje isprava. Objasnit ću vam sada kako se izvlačio novac u privatne džepove liječnika”, nastavlja Zadravec. 


1 od 8
 
 
Zagreb, 15.06.2021. - Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Na sjednici će, među ostalim, biti organizirano saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog KBC-a. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
“Na Klinici se događaju dva paralelna procesa”

“Otkrila sam da se na Klinici događaju dva paralelna procesa. Vidjela sam dokumente na kojima se na mjestu gdje se treba nalaziti moj potpis nalazi potpis doktora Kolauseka. Kad bi se napravio zahvat, ispunjavali bi se obrasci, to su radili Kolausek i Čulo. Takvo djelo zove se krivotvorenje isprave. Takve krivotvorene obrasce slali su u faktornu službu, koja je na temelju samo njihovog potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi opet služba slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, nego samo jedan od ove dvojice liječnika”, tvrdi Zadravec i dodaje da ima dokumentaciju o tome.

“Drugi proces za koji sam saznala je bilo slanje ponuda za utrošeni materijal na prezime svakog pacijenta. Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kolauseka. Zadnji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. godine. Cijele 2020. posluje KBC s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje”, rekla je Zadravec.

“Kad sam otkrila da se ovo događa, zatražila sam sve račune kao Predstojnica. Isprva mi ih nisu htjeli dati. No, kada sam mailom počela upozoravati sve službe, dobila sam sve fakture. Kroz cijelu 2019. i 2020. liječnici Kalousek i Čulo potpisivali su sve fakture prema HZZO-u. Suma koju su potpisali bila je za Čulu preko 4 milijuna kuna”, rekla je Zadravec, dodavši da su dr. Kalousek i dr. Čulo potpisivali obrasce o potrošnji materijala umjesto nje. 

“Kod jedne pacijentice vide se 9 barkodova u iznosu od preko 8000 kuna. Te obrasce je Kalousek potpisivao na mjestu predviđenom za mjesto predstojnice. Na dokumentu se vidi da meni Kalousek šalje ponude za pacijenta, ja bih to proslijedila ravnatelju. Na dokumentu je tekst da se odobri nabava materijala koji je utrošen za liječenje pacijentice. Ono što se vidi je da se izradio račun prema HZZO-u na temelju falsicificiranog dokumenta. Umjesto 77.962 kune, platilo se 96.000 kuna. Ja sam tada bila zamjenica ravnatelja, a nisam bila upoznata s time”, tvrdi Zadravec.

“Ovo su dokazi koje imam”

Ovo su dokazi koje imam. Trebalo mi je mjesec i pol dana da bih povezala o čemu se tu zapravo radi. Sve sam dala DORH-u, to su stotine stranica dokumenata”, kaže Zadravec.

“Otkrila sam virtualno skladište, koje ima materijal koji je stajao u ormarima. Bilo tko je mogao ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal. Materijal je bio vrijedan milijune. Nekom materijalu je istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti”, rekla je Zadravec.

“Na zalihi tamo postoji 11 komada materijala čija je vrijednost nešto manje od milijun kuna. Provjerila sam u ljekarni i dobila podatak da je kroz evidenciju ljekarne prošlo samo 17 materijala. Znači da smo potrošili samo šest, a 11 materijala vrijednih milijun kuna ostalo je stajati i isteći će mu rok trajanja. Nekome je bilo u interesu da se taj materijal nabavlja i da se ne koristi”, rekla je Zadravec.

“Rotim i Kalousek rade i u KBC-u i u privatnoj klinici u kojoj je Rotim prikriveni vlasnik. Dio pacijenata iz privatne klinike upućen je na liječenje u Vinogradsku”, kazala je Zadravec.

“Kad sam postavila kamere u novu angio salu. Doktori Čulo i Kalousek su se tome protivili, i sad mi je jasno zašto. Na radiologiji do danas nije doživio videonadzor, a ja sam optužena za mobing”, rekla je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.