Zagreb: Danas u 18 sati premijera filma o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991.

13.11.2021. 15:50:00

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pozivaju na premijeru dokumentarnog filma o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. 

Povodom navršavanja 30. obljetnice odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara gdje se u tim sudbonosnim trenucima branila Hrvatska, održat će se premijera dokumentarnog filma “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca” koja će se u sklopu Festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer” biti u Zagrebu u subotu 13.11.2021. godine u Kinu Forum (Studentski dom Stjepan Radić), Jarunska ulica 2, s početkom u 18 sati. 

Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca dokumentarni je film koji u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine od srbijanske i JNA agresije.

Filmski uradak prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, preko širih konteksta raspada SFRJ, razoružanja hrvatskoga naroda i agresije Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih Srba te uloge u obrani Vukovara zagrebačkih dragovoljaca. Vukovar je, zbog svog geostrateškog položaja, bio jedan od prvih ciljeva osvajačkog pohoda Srbije na Republiku Hrvatsku 1991.godine. 

Film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru.

Tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas.

Dokumentarac govori o tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su nevjerojatnim otporom izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar učinili svjetskim medijskim fenomenom. Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile.

Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Dokumentarni film
Foto: Zorica Gregurić

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/fFoto: Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.