Zagreb: Prvi hrvatski dan šećerne bolesti obilježava se u Maksimiru

13.05.2022. 09:34:00

ZAGREB, 13. svibnja 2022. (Hina) - U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 386.000 ljudi, a Prvi hrvatski dan šećerne bolesti obilježit će se u subotu u Maksimiru, gdje će građani moći izmjeriti glukozu u krvi te o toj bolesti razgovarati sa stručnjacima.

Prvi hrvatski dan šećerne bolesti proglasio je Hrvatski sabor u ožujku.

Predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva Manja Prašek pozvala je građane da redovito provjeravaju razinu šećera u krvi, bez obzira osjećaju li bol ili ne.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje više od 380.000 ljudi, no stvarni broj prelazi pola milijuna. Prašek ističe kako je sigurno oko 200.000 neregistriranih pacijenata koji niti ne znaju da imaju dijabetes, a najugroženije su osobe između 40 i 60 godina.

"To su ljudi koji su u radnom odnosu, imaju mnogo obaveza, a s obzirom da dijabetes ne boli ne odlaze na preventivne zdravstvene preglede pa kasnije zbog bolesti dolazi do komplikacija“.

Na ulazu u Maksimir bit će osigurano besplatno mjerenje glukoze u krvi, nakon toga slijedi šetnja kroz park uz stručnjake dijabetologe i nutricioniste iz KBC-a Zagreb kojima će građani moći postavljati pitanja.

"Želimo senzibilizirati ljude, naučiti ih kako da prepoznaju dijabetes i povezati ih sa stručnjacima jer mnogi od njih tijekom pandemije nisu imali prilike posjetiti dijabetologa“, rekla je Prašek.

Kaže kako su u borbi protiv šećerne bolesti najučinkovitiji pravilna prehrana i fizička aktivnost, te ističe da dijabetičari za inzulin i lijekove moraju plaćati participaciju HZZO-u.

"Bez inzulina se živjeti ne može, on mora biti dostupan za sve, a lijekovi su dostupni ali su skupi", istaknula je.

Većina dijabetičara ima šećernu bolest tipa 2, što znači da ne koriste inzulin već tablete koje im je prepisao liječnik, no nužni su stalna edukacija, fizička aktivnost i boravak na otvorenom.

Tijekom petka od 10 do 13 sati Zagrepčani mogu izmjeriti razinu šećera u krvi i u prostorijama Zagrebačkog dijabetičkog društva u Bauerovoj 19.

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.