Zagrebačke vijećnike građani plaćaju 27 milijuna kuna, a otkrili smo koliko ih uopće ne dolazi na sjednice

17.09.2020. 09:32:00

Služba za informiranje Grada Zagreba objavila je podatke koliko je vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora od ožujka 2017. kažnjeno s umanjenjem ili uskratom naknade jer nisu prisustvovali sjednicama, piše Telegram. Tada su donesene posljednje izmjene Odluke o visini naknada vijećnika kojima su one, ovisno o funkciji, povećane od 8 pa do čak 142 posto, kao i kazne za neposlušne vijećnike.

Naime, predsjednik, potpredsjednik ili član vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici može dobiti samo pola iznosa naknade. Ako tri uzastopna mjeseca nisu prisustvovali niti jednoj sjednici “neće im biti isplaćena naknada za treći i svaki daljnji mjesec u nizu u kojem nisu prisustvovali niti jednoj sjednici vijeća”, propisuje spomenuta Odluka.

Dakle, od ožujka 2017. godine do danas 987 članova vijeća primilo naknadu umanjenu za 50 posto, dok 85 vijećnika nije primilo naknadu zbog neprisustvovanja sjednicama vijeća.

Spomenute naknade financiraju se iz džepova građana pa Zagrepčani za svoje vijećnike godišnje uplate 27 milijuna kuna.

Predsjednik vijeća gradske četvrti mjesečno dobiva naknadu od 7750 kuna, potpredsjednici 4275, a vijećnici 2635 kuna. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva pak 3875 kuna naknade, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1162 kune. Svi iznosi su bruto, prenosi Telegram.Budući da je na posljednjim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu u 17 vijeća gradskih četvrti i 218 vijeća mjesnih odbora izabrano 1640 predstavnika, ispada da ih je više od polovice u nekom trenutku izbjeglo sve sjednice u mjesecu. Najmanje 3 mjeseca zaredom na sjednicama nije bilo 85 zastupnika.

Izvor: dnevno.hr

Izvorni autor: Zagreb.info/Damir Krajac/CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.