Zagrebački kriminalist: ‘Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, sve bismo odmah poligrafski testirali’

03.01.2022. 16:16:00

Umirovljeni zagrebački kriminalist i stručnjak za potrage Branko Lazarević kazao nam je kako je svaki nestanak, posebno kad se dogodi u drugoj državi, važno prijaviti odmah i sa svim osobama postupati kao da su osumnjičene. Tako je, smatra, trebalo napraviti i s nestankom Mateja Periša. 

“Kad god osoba nestane, policiju treba obavijestiti odmah, a policija treba razmotriti sve mogućnosti i poduzeti baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenarij. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi također treba postupati kao da se dogodilo najgore”, kazao je u ponedjeljak iskusni zagrebački umirovljeni kriminalist Branko Lazarević, s kojim smo razgovarali o detaljima potrage za nestalim osobama. 

Lazarević je naglasio kako je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar. U konkretnom slučaju, možda bi temeljem suradnje dviju policija trebalo angažirati i dobrog kriminalista iz Hrvatske koji će raditi na slučaju skupa s kolegama iz Beograda, kazao je.

O pravilima potrage

Umirovljeni zagrebački policajac ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. prosinca oko 18 sati, a mladić je posljednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. prosinca oko 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

“Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moji kolege i ja doslovno bismo priveli u postaju sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim odmah bismo razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali kako bismo vidjeli podudaraju li se svi navodi o nestanku”, ističe Lazarević.

Paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju treba napraviti detaljnu analizu njihova ranijeg odnosa, kao i pomno utvrditi što se događalo u samom klubu i oko kluba. Često je za razrješavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan: mladići su, primjerice, mogli zapjevati neku pjesmu koja se domaćima nije svidjela, pa da ga nakon izlaska iz kluba netko dočeka i napadne. No to su zasada samo nagađanja, Lazarević je govorio općenito o pravilima potrage.

Rekao je i kako bi htio da mladić bude pronađen živ i zdrav, ali vjeruje da se samoj potrazi moglo i trebalo pristupiti puno ozbiljnije.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/Foto: nestali.gov.hr, Facebook, Fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.