Zahtjev za povlačenjem zaključka o dodjeli medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru

06.02.2019. 15:23:11

Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata i građani Grada Zagreba okupljeni u ovu inicijativu, užasnuti su namjerom gradonačelnika Milana Bandića o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU, koja je vidljiva iz Zaključka gradonačelnika od 25. siječnja 2019. godine. Mišljenja smo kako je Gradonačelnik ovoga puta potpuno pogriješio u odabiru Budimira Lončara za takvo prestižno priznanje te zahtijevamo da spomenuti zaključak stavi izvan snage. Budimir Lončar, kao visoki komunistički dužnosnik svojim je političkim i diplomatskim radom nanio ogromnu štetu hrvatskom narodu za vrijeme trajanja jugoslavenskog totalitarnog režima, a svoje je djelovanje nastavio i nakon uspostave hrvatske samostalnosti što je posebno vidljivo iz njegovog djelovanja u procesu takozvane detuđmanizacije. U najtežim trenutcima za Republiku Hrvatsku, kada je bila izložena brutalnoj velikosrpskoj agresiji, Budimir Lončar zalagao se u UN-u za uvođenje embarga na uvoz oružja i nažalost uspio u svojim namjerama. Tim činom Republika Hrvatska ostala bez stvarne mogućnosti naoružavanja kako bi spriječila daljnju velikosrpsku agresiju i obranu svoga teritorija. Posljedica toga su deseci tisuća izgubljenih života hrvatskih branitelja i civila, trostruko veći broj ranjenih, zarobljenih i na druge načine zlostavljanih te onih čija je tragična sudbina i danas nepoznata. Osim ljudskih žrtava Republika Hrvatska pretrpjela je i teška materijalna razaranja što još i danas ima za posljedicu teško gospodarsko i demografsko stanje te jednako tako duboku moralnu krizu za koju najveću odgovornost snose razni ratni profiteri djelujući kroz sve segmente hrvatskog društva, kako u ratu tako i u poraću. Iako su činjenice vezane uz lik i djelo Budimira Lončara javno dostupne, smatramo kako nam je dužnost upozoriti na njih gospodina Gradonačelnika kako kasnije ne bi mogao reći da nešto nije znao kao što je to bilo u slučaju s ugošćavanjem g. Palme. Inicijativa hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Grada Zagreba Inicijativu čine Udruga udovica hrvatskih branitelja iz DR RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH Udruga hrvatskih branitelja RH Udruga 150 brigade HV Udruga 151 brigade HV Udruga ratnih veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” Prof. Anto Kovačević Prof. Tom Sunić Umirovljeni general Željko Sačić Umirovljeni general Željko Glasnović Nenad Hercigonja, hrvatski branitelj Luka Babić, politički zatvorenih i hrvatski branitelj Renato Šelj, hrvatski branitelj Mate Sršen Iva Klarić Marijana Milas Luka Krilić Gordana Maras Jasna Polić Biliško Uz potporu političkih stranaka HRAST HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA HSP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.