Zajedničkim druženjem na Lovačkom domu Jelen svečano obilježena 29. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi

18.10.2020. 10:54:00

Branitelji Domovinskog rata s područja tzv. Đurđevačke Podravine danas, u subotu, obilježili su 29. godišnjicu ratnih postrojbi.

Programu u Lovačkom domu Jelen u Mičetincu, prethodilo je polaganje vijenaca kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu nakon čega je održana sveta misa u Crkvi svetog Jurja u Đurđevcu u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Cilj zajedničkog okupljanja i druženja je prisjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti i svečano slavljenje važne obljetnice. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, nakon čega je grupa Plan B izvela set domoljubnih pjesama.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, zahvalivši se svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske.

-Dragi prijatelji, dragi suborci sve vas lijepo pozdravljam u ime Grada Đurđevca, gradonačelnika Hrvoja Jančija, u ime Gradskog vijeća Grada Đurđevca i u svoje osobno ime. Kao što znate i ja sam pripadnik 105. brigade 3. bojne, među najmlađima sam koji su okusili rat i koji su sudjelovali u ratnim operacijama. Želim posebno naglasiti, a to je činjenica da su ovo podravske brigade, činjenica da na našem području nije bilo rata što ne znači da mi nismo stradali od rata,  Podravina i Podravci su spremno otišli i branili Slavoniju i Posavinu, a nisam primijetio da netko vodi brigu o našoj Podravini. Cijela smo županija zapravo Podravina i Prigorje, a zovemo se Koprivničko- križevačka županija i postavlja se pitanje zašto nismo Podravsko- prigorska. Zato svako ovakvo okupljanje je jedan poziv na zajedništvo u kojemu se moramo znati izboriti za sve naše ciljeve. Sve ove žrtve nisu bile jer se nama ginulo, već iz osjećaja pravednosti, poštenja, domoljublja i imamo pravo tražiti da budemo jednako tretirani, da nas se vidi iz Zagreba, da se dostojansveno i pošteno odnose prema nama ovdje jer ovaj kraj je dao jako puno za obranu i oslobađanje naše zemlje. Znamo koliki su dali svoje živote i mi se danas moramo sami izboriti za naš status Podravine i pravednu državu. Zahvaljujem se svim postrojbama i braniteljima na doprinosu u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Hrvatske, želim se zahvaliti i svim predstavnicima postrojbi, općinama, županiji i našoj Turističkoj Zajednici grada Đurđevca koji sudjeluju u organiziranju i financiranju ove zajedničke manifestacije podravskih braniteljskih postrojbi.  Pozivam vas da se nastavite ovako okupljati, te da na slijedeću obljetnicu dođete u još većem broju- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Koprivničko- križevačke županije Ratimir Ljubić te Martin Kranjec, koji je govorio u ime branitelja.

-Dragi prijatelji meni kao vašem zapovjedniku, ali i vama najvjerojatnije je teško čuti imena naših poginulih suboraca i prijatelja koji su dali svoje živote za ovu domovinu. Dobro se podsjetiti i tih 90-tih godina, slavimo sve obljetnice i nekako naravno da su nam drage i Oluja i Bljesak, ali vratio bi se u 1991. gdje smo izgledali kao sada složni, ali puno mlađi, nismo bili obučeni za rat i ono što nas čeka, nenaoružani, ali zato je s našega područja bilo mnogo dobrovoljaca spremnih za obranu naše domovine. S obzirom da se u Podravini nisu vodile neke velike bitke, naši ljudi Podravci su znali da moraju braniti svoju domovinu, svoju Podravinu bez obzira na koju smo lokaciju bili poslani. Najviše nas se okupilo u 105. brigadu 3. bojnu, Podravci su otišli najdalje od svojeg matičnog mjesta 300 km čak do Privlake, putovali smo po okupiranom području bez naoružanja pod neprijateljskom vatrom. Ipak smo na kraju opstali i obranili našu zemlju, lijepo se toga sjetiti i mislim da svi vi i mi moramo biti na to ponosni. Mi smo se borili za Hrvatsku, za našu državu, za demokraciju. Želim vam svima puno zdravlja i sreće, bila mi je izuzetna čast biti jedan od vaših zapovjednika- rekao je Martin Kranjec.

Program obilježavanja vodio je i moderirao Željko Kožarić- Mrvica. Ovo već tradicionalno svečano obilježavanje i ove su godine organizirali: Grad Đurđevac, Koprivničko– križevačka županija i općine Ferdinandovac, Virje, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve i Gola, Turistička zajednica grada Đurđevca u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om.

Tekst predstavljanja postrojbi i osvrt na njihov ratni put možete pročitati u nastavku:

Izvor: djurdjevac.hr

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.