ZAKUHALO: 'Ustaše nas neće zastrašiti. Ime 'Rafael vitez Boban' ne smije biti ni na kućici za pse!'

05.07.2014. 08:33:52

"Veličatelji Rafaela Bobana traže zaštitu?"Rafael Vitez Boban" je ime ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa. O tome nema kompromisa, te nas nikakve prijetnje niti zastrašivanja ustaša i ekstremne desnice i njihovih megafona neće u tome spriječiti", složni su antifašisti.

Tajnik UDHOS-a sisačkomoslavačke županije, Damir Markuš ''Kutina'', koji sve teže podnosi napade na postrojbe HOS-a od strane antifačističkih platformi, nedavno je medijima odaslao priopćenje u kojem je zatražio zaštitu institucija.

"Zadnji od brojnih medijskih istupa u kojima se postrojbe proizašle iz Domovinskog rata, napose HOS, poistovjećuju s fašizmom ukazuje na jasnu tendenciju opće kriminalizacije vrijednosti Domovinskog rata. U najavi tužbe tzv. „Antifašističke lige“ protiv autora Vladimira Brnardića koji u TV kalendaru tematski obrađuje  i ratna zbivanja, po prvi puta otkako je samostalne države Hrvatske, HOS se otvoreno i nedvosmisleno naziva fašističkom, točnije ustaškom postrojbom. Naravno, i mi razmišljamo o tužbama, ali teško je uopće zakonski išta poduzeti kada nemamo adekvatnu zaštitu države i kada aveti prošlosti blateći Domovinski rat, čine to nepotpisane, sakrivene iza fantomskih udruga. Pozivamo sve institucije države da nas zaštite po ovom pitanju, odnosno da poštuju zakon države, a ne podliježu zakonu fantomskih pritisaka avetinjskih udruga koje još uvijek žive u razračunavanjima od prije 70 godine", kazao je Markuš u svom priopćenju. Ubrzo nakon toga, na društvenim stranicama antifašista osvanulo je sljedeće:

"Veličatelji Rafaela Bobana traže zaštitu? Traže zaštitu od onih koji ih namjernim propustom štite od kaznenog progona. "Rafael Vitez Boban" je ime ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa. Ekvivalent tomu jest da se u Njemačkoj regularna postrojba Njemačke vojske zove imenom Adolfa Hitlera. "Za dom spremni" je ustaški nacistički pozdrav ekvivalentan njemačkom "Siegl heil" i to jednom treba jasno reći i potvrditi sudskom presudom - jednom za svagda. Ako se ne prestane s veličanjem ustaša i ustaškog pokreta i ne smijeni zbog toga Vladimir Brnardić - urednik TV Kalendara, ali i osobe koja ga štiti Gorana Radmana - smatrat ćemo to jasnim znakom podrške SDP-a i Zorana Milanovića takvoj politici. EU institucije su obaviještene o situaciji u Hrvatskoj, te smo Vivian Reading izvijestili o stanju s veličanjem ustaša u Hrvatskoj u 2013. godini te ulogom katoličke crkve u tome. Rasplet situacije u Hrvatskoj, te sve veća tolerancija državnih institucija prema ustašama i nacistima, te njihovom pozicioniranju u povijesti kao "pozitivnim" domoljubnim snagama, daje nam razloga za veliku zabrinutost. O tome nema kompromisa, te nas nikakve prijetnje niti zastrašivanja ustaša i ekstremne desnice i njihovih megafona neće u tome spriječiti. Smrt fašizmu i povijesnom revizionizmu!"

Damir Markuš Kutina bio je kratak:

- Pedeset godina skrivali su istinu i ubijali hrvatski narod. Nek' počiste svoje redove, neka krenu od Bleiburga, Jazovke, nek se sjete što je radila 6. lička. Mi nemamo nikakve veze s Drugim svjetskim ratom, postrojba smo nastala u Domovinskom ratu, onom koji je izrodio Hrvatsku. Želim da to shvate – kazao je "Kutina" za naš portal.

  • Autor: S.Vučković
  • Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
 

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.