ŽALAC JE PRIJETNJA ZA CIJELU VLADU! Plenkovićeva prva velika afera: Nevjerojatno da ga se kroz ovo provlači

01.12.2021. 10:32:00

Nije više problem ni Zlata Hrvoj Šipek, ni Vanja Marušić pa ni Gabrijela Žalac, problem je premijer Andrej Plenković koji je stao u njihovu zaštitu, tim riječima u pravosudnim krugovima komentira se posljednji gaf glavne državne odvjetnice, koja je prema pisanju medija u lipnju prošle godine nazočila sastanku na kojem se raspravljalo o slučaju bivše HDZ-ove ministrice odnosno o aferi Softver. Priča je to koja je zaintrigirala europske tužitelje, ali i priča kroz koju se prvi put u prilično ozbiljnom kontekstu provuklo ime premijera Andreja Plenkovića, koji je navodno znao za istragu protiv Žalac koja je dvije godine stajala u Uskokovim ladicama. Plenković za istragu ne samo da je znao već je istu kako se sumnja stopirao štiteći samoga sebe.

”Nejasno je zašto bi se Plenković blamirao zbog Žalac, ako ova priča nije vezana s vrhom njegove Vlade, to je jako konfuzno, posebice kada se zna da ovdje pričamo o europskom novcu i blamaži pred Europom od koje on zazire, nitko ne kaže da je Plenković imao prste u kriminalu, ali je nevjerojatno da se on postavio kao zaštitnih uhićene ministrice i kontaminirane glavne državne odvjetnice pa je razumljivo da to nameće pitanja o pozadini događanja, osobito kada se zna da Žalac još nije izbačena iz HDZ-a”, kaže naš sugovornik dobro upućen u događanja u DORH-u i Vladi te napominje kako je pitanje što je Žalac otkrila i što još može otkriti istražiteljima.

Pravosudna blamaža

Njena otkrića mogla bi u probleme uvesti cijelu Vladu, takav se zaključak iz ove pravosudne blamaže može izvesti, nevjerojatno je da Plenković koji inače zazire od korupcije dozvoljava da ga se kroz ovo provlači”, komentira naš sugovornik. Kako za sada stvari stoje na sastanku na kojem je donesen zaključak da nema dovoljno elemenata za otvaranje istrage protiv Žalac nazočili su Marušić, Hrvoj Šipek i Darko Klier, voditelj kaznenog odjela DORH-a, a to da nema dovoljno elemenata za otvaranje istrage naš sugovornik smatra potpuno konfuznim.

”Mi se onda čudimo pobjedi Posavca, on je uhićen za 10.000 kuna mita, pa naravno da građani to pored ovakvih slučajeva smatraju smijurijom, pravosuđe je odgovorno za to, uostalom, nije tajna da se kod nas istrage pokreću i sa znatno manje dokaza, nerijetko pod vrlo suspektnim okolnostima koje također ostavljaju dojam političke eliminacije”, nabraja naš sugovornik koji nije iznenađen time da je Hrvoj Šipek moguće uhvaćena u situaciji u kojoj nije govorila istinu.

Naime, upravo je glavna državna odvjetnica prošlog tjedna pred Odborom za pravosuđe tvrdila kako nije znala za detalje afere Softver jer se to događalo prije njenog stupanja na dužnost glavne državne odvjetnice u svibnju pošle godine. na pitanje Mostova zastupnik Nikola Grmoja na Odboru je tvrdio kako je na stol glavne državne odvjetnice lani u srpnju stiglo izvješće o slučaju Žalac i da je bila informirana, no ništa nije poduzela. Hrvoj-Šipek tada mu je replicirala kako to izvješće nije vidjela te da je riječ o jednom ponovljenom izvješću iz veljače.

“U DORH-u postoji podjela rada i specijalizacija i nemoguće je da glavni državni odvjetnik zna i vidi i ima svaki predmet pod svojom kontrolom i kompletan uvid u njega, već se oslanja na suradnike”, opravdavala se tužiteljica, dodajući da su svi sporni predmeti započeli prije njenog stupanja na dužnost u DORH-u. Međutim, posljednji podaci iz DORH-ča demantiraju Hrvoj Šipek, koja je po svemu sudeći bila upućena u cijeli slučaj koji je doprinio padu povjerenja u Uskok i Državno odvjetništvo u kojem su posljednjih tjedana nanizali cijeli serijal afera.

Tako primjerice za sada nema ništa od afere Borg, na čekanju je i takozvana afera Janaf, a nedavno je odbačena afera Kaj bi ti štel biti dok je zasigurno najveći fijasko onaj u kojem je odbačena optužnica protiv Ivice Todorića. Pitanje je međutim bi li se slučaj Žalac ikada raspetljao da se u priču nije uplela europska tužiteljica Tamara Laptoš, koja je u više navrata naglasila kako Uskok nije radio na slučaju bivše ministrice u trenutku kada ga je njen Ured preuzeo. Te njene riječi, sada bi mogle rezultirati smjenom dviju perjanica hrvatskog pravosuđa,  koje po svemu sudeći nisu dorasle izazovima koji su stavljeni pred njih.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.