Započela akcija Alfa južno od Pakraca (1991.)

27.12.2017. 11:31:44

27.12.

Dana 27. prosinca 1991. nastavljeno je oslobađanje zapadne Slavonije, zajedničkim snagama HV-a i MUP-a, a pod kodnom akcijom zvanom Orkan 91. Oslobođena su jaka pobunjenička uporišta u okolini Pakraca: Gavrinica, Japaga i dio Šeovice. Do večernjih sati hrvatske su postrojbe zauzele crtu obrane, dok su se četničke snage (Beli orlovi), pripadnici tzv. JNA i TO, te srpski dragovoljci i četnici povukli na rezervne položaje.

Važnost navedene akcije bilo je pomicanje crte bojišnice, koja je prije bila nedaleko od same Pakračke bolnice, te time na udaru neprijatelja. Mnogobrojniji i bolje naoružani neprijatelji, istog su dana (27. prosinca 1991.) izvršili jaki artiljerijski napad na Pakrac, Filipovac, Lipik, Prekopakru i Klisu. Unatoč tome, neprijatelj je potisnut, a za sljedeći dan pripremljeno daljnje čišćenje i oslobađanje područja pod neprijateljskom kontrolom. Konačni cilj bilo je zauzimanje koridora sve do Save, tj. granice s Bosnom.

U navedenim sukobima bilo je gubitaka na obje strane. U mjestu Japaga, nedaleko od Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj – pripadnik Policijske postaje Koprivnica – Vinko Fijačko, rođen 9. ožujka 1969. u Koprivnici. Fijačko je živio u Koprivničkoj Reki gdje je i sahranjen nakon pogibije.

Piše: Dražen Krajcar

   

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.