Zaprešić: Učenici srednje škole slikali se sa zastavom SKH na satu povijesti

28.04.2021. 16:58:00

“Danas su se maturanti zabavili dok su učili povijest 20. stoljeća i SFRJ. Istraživali su i nabavili i neke povijesne izvore”, objavljeno na stranici Vijesti iz potkrovlja SŠBJJ (Srednja škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću). Uz vijest priložena je fotografija učenika kako poziraju s fotografijom jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza, crvenom petokrakom, partizanskom kapom i zastavom Saveza komunista Jugoslavije s petokrakom te srpom i čekićem u njoj uz natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”.

U opisu stranice na Facebooku navodi se kako “članovi novinarske grupe prate sve što se događa u školi i sve aktivnosti učenika” te se dodaje – “pozdravljamo i sve druge učenike i profesore da sudjeluju svojim aktualnim prilozima”. Uredništvo čine učenici škole, a voditeljica novinarske skupine je prof. Željka Winkler. 
Ista fotografija je objavljena na stranicama novinarske skupine na Instagramu, no komentari su onemogućeni, a fotografija je potom izbrisana. Fotografija na Facebooku je još uvijek dostupna, a ispod nje su uglavnom negativni komentari.

Na primjedbu kako je objava fotografije “Sramota” jedan komentator napisao je “što se u povijesti dogodilo, se dogodilo. Povijest ne možemo mijenjati, možemo mijenjati samo budućnost i zato ovaj tvoj komentar nema smisla”. Jedan bivši učenik škole istaknuo je pak: “2014. godine smo došli u hrvatskim navijačkim dresovima u školu kad je igrala naša repka pa su nas pojedine profesorice nazvale cirkusantima i izbacile iz učionice. Šta reći, vjerojatno smo tad trebali doć ovako obučeni pa bi nas objavili na Fejsu”.

Inače, od 2003. godine ravnatelj Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću je Alan Labus, profesor povijesti koji također obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika Željka Turka (HDZ). Njih dvojica su i ove godine kandidati na lokalnim izborima, a Turk je gradonačelnik Zaprešića od 2006. godine.

Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

Podsjetimo, europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. rezoluciju naziva “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))“, kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U njoj se između ostaloga podsjeća kako su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”, a također i poziva “sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim”.

U toj se rezoluciji u konačnici izražava i zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

S obzirom na navedene činjenice, poslali smo upit Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, zatražili komentar, ali do objave članka nismo odbili odgovor.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: Facebook / Vijesti iz potkrovlja SŠBJJ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.