ZAR IH NIJE SRAM, PA I POŠTENI RUČAK STOJI VIŠE! Hrvatska država za jednu godinu staža jamči 71,53 kune mirovine!

23.08.2021. 15:44:00

Upravno vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i službeno je u ponedjeljak donijelo odluku o usklađivanju mirovina koje će od srpnja porasti 2,46 posto, odnosno u prosjeku za 60-tak kuna.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2021., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 71,53 kn te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2021., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.638,24 kn.

Tako prema novom izračunu, ako sada odlazite u starosnu mirovinu s 35 godina staža ne možete imati imati manje od 2503 kune mirovine, a hoće li im i koliko mirovina biti iznad te granice ovisi o njihovim prijašnjim plaćama i uplatama mirovinskih doprinosa. 

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se mirovina uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (0,36 posto) i 70 posto stope promjene prosječne plaće (2,1 posto) tako da stopa usklađivanja od
1. srpnja 2021. iznosi 2,46 posto.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ističu kako će se mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćivati od rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2021.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Ivana Jurišić/Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.