Zašto Angela Merkel može u samoizolaciju, a Andrej Plenković ne može i neće?

25.06.2020. 11:44:00

Početkom travnja ove godine, jedna od najpoznatijih osoba iz svijeta politike njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila javnosti: bila sam u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom i sama idem u samoizolaciju. To je učinila dragovoljno i bez puno pitanja, premda je osobi s kojom je bila u kontaktu tek nakon par dana otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

Tako je njemačka kancelarka Merkel na svom primjeru pokazala da ono što vrijedi za svakog građanina Njemačke, vrijedi i za onoga tko je na čelu države. Potpuno suprotno Angeli Merkel postupio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Angela Merkel postala je primjer i uzor građanima Njemačke kako se trebaju ponašati.

Andrej Plenković postao je primjer građanima Hrvatske kako se ne treba ponašati.

U hrvatskom slučaju, za razliku od njemačkog, imamo čak dokaz fotografiju dodira premijera Plenkovića s poznatim srbijanskim tenisačem Novakom Đokovićem. To bi trebao biti puno jači motiv Plenkoviću da prihvati samoizolaciju, poput Angele Merkel i drugih političara na Zapadu koji su u vrijeme pandemije pokazali visoku političku i građansku svijest.

Svijest koje očito Andrej Plenković nema. Pa sada drugi izvlače Plenkovića iz situacije iz koje se ne može i ne smije izvući.

Zanimljivo da se prvo spekuliralo da Novak Đoković uopće nije pozitivan na koronavirus, a kada su testovi potvrdili da je pozitivan, počela je masovna apologija zašto Plenković ne bi trebao u samoizolaciju. Capak tako tvrdi da nije bilo fizičkog kontakta, već “samo” kontakta šakama, pa se tvrdi da je Plenković u razgovoru s Đokovićem licem u lice bio samo 2-3 minute, kao da se virus ne može prenijeti i u tih 2-3 minuta razgovora licem u lice.

Novinar i službeni fotograf Hrvatskog teniskog saveza Mario Čužić s pravom se pita zašto je on prije nego što je otkrivena „afera Plenković“ morao u samoizolaciju zbog boravka s Bugarom Dimitrovim, premda nije bio u nikakvom fizičkom kontaktu s njim, te je sjedio u automobilu iza njega.

“Premijer kaže da se nije dodirivao s Novakom koji je prema najnovijim informacijama također zaražen. S obzirom na to da sam fotografirao taj susret i objavljen je na službenim stranicama i društvenim mrežama. Moje je pitanje je li ovo kontakt ili nije? Što vi mislite? #ostanimoodgovorni”, rekao je Čužić za 24 sata.

Nakon svega premijer Plenković je u Zaprešiću rekao da je u susretu s Novakom Đokovićem proveo oko tri minute i da to po definiciji nije bliski kontakt, a političare i one koji ga prozivaju jer nije u samoizolaciji nazvao je “nadridoktorima” te im s visoka poručio “da nisu predmet njegova interesa”.

No, Plenković je zaboravio da se u ovom slučaju ne radi o „nadriliječništvu“, već o razumnim i racionalnim pitanjima javnosti i zahtjevima koja traže zadovoljavajuće odgovore.

Ostaje činjenica koja sve govori da je građanski svjesna Angela Merkel otišla u samoizolaciju i to dragovoljno i samoinicijativno jer nitko nije fotografirao ili svjedočio njenom susretu s zaraženim liječnikom. Andrej Plenković je pred milijunima ljudi u Hrvatskoj i svijetu jasno viđen u razgovoru i fizičkom kontaktu s Novakom Đokovićem koji je zaražen koronavirusom.

Zašto Plenković ne postupi poput Angele Merkel koju je toliko puta isticao kao pozitivan primjer? Zašto u Hrvatskoj ne vrijede demokratski i moralni standardi Njemačke na koje se tako rado poziva Andrej Plenković? Zašto hrvatski političari ne poštuju svoje birače i građane kao njemački političari?

Zbog Andreja Plenkovića i političara koji daju loš primjer građanima.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto: Damir Senčar/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.