Zašto Hrvatska televizija nije uživo prenosila povijesnu pobjedu Filipa Zubčića?

22.02.2020. 16:13:00

Najbolji hrvatski skijaš, Filip Zubčić, ostvario je u dalekom Japanu povijesnu pobjedu za hrvatsko skijanje. Povijesnu iz dva razloga, Filip je prvi skijaš izvan obitelji Kostelić koji je pobijedio u utrci Svjetskog kupa i prvi hrvatski skijaš koji je to učinio u veleslalomu. Naime, najbolji hrvatski skijaš svih vremena, Ivica Kostelić, inače uz pet malih i osvajač Velikog kristalnog globusa, osvajao je bodove u svim disciplinama, u veleslalomu je svojedobno bio blizu pobjede s obzirom kako je osvojio drugo mjesto.

Pretplatnici Hrvatske televizije, na kojoj je, nažalost, sve manje hrvatskog sporta, izgubili su primjerice rukomet te na HTV-u gledatelji nisu mogli pratiti pohod izabranika Line Červara prema europskom srebru, očekivali su da će HTV prenositi utrku veleslaloma iz Japana, umjesto toga išle se emisije koje sa sportom nemaju nikakve veze, da ih sad ne imenujemo i ne podcjenjujemo. Hrvatska televizija izgubila je odavno Prvu hrvatsku nogometnu liguhrvatsku nogometnu reprezentaciju nismo na HTV-u mogli pratiti kako kroz kvalifikacije uspješno ”krči” put prema Europskom prvenstvu

Razlozi zašto je na Hrvatskoj televiziji sve manje sporta, zašto primjerice Ligu prvaka gledatelji mogu pratiti tek srijedom, su opće poznati, no, nemaju opravdanja, a pogotovo nemaju opravdanja zahtjevi za povećanjem RTV pristojbe.  Naime, s obzirom na RTV pristojbu koja za hrvatske prilike i za džep prosječnog Hrvata i nije toliko mala, Hrvati zaslužuju ako ništa drugo pratiti svoje najbolje sportaše u realnom vremenu. Zar to nije daleko atraktivnije od, primjerice, sukoba masona oko toga tko je veći mason i čija će loža više ”dobroga” učiniti za Hrvatsku?

Naravno, lako je biti general poslije bitke, nitko nije mogao znati da će Filip pobjedom u Japanu upisati se u povijest hrvatskog sporta, no, s obzirom na sjajne rezultate u ovoj sezoni, jedno drugo mjesto, jedno četvrto mjesto, s obzirom na prognoze Ivice Kostelića da je Filip spreman ”pobjedu pogledati u oči”, bilo je pitanje dana kada će i ta pobjeda doći. Dakle, kad već prate skijanje na HTV-u su trebali pratiti i veleslalom u kojem trenutno Hrvati imaju najveće šanse za pobjedu. Zubčić je i sam ne tako davno rekao što mu je cilj i bio je uvjeren da će prije ili poslije taj cilj i ostvariti. A nije cilj ”samo” pobjeda, već i borba za Mali kristalni veleslalomski globus. Trenutno za vodećim veleslalomašem svjeta Filip zaostaje 55 bodova, tri su utrke prije kraja.

Prije ili poslije Istok Rodeš ili netko drugi od talentiranih hrvatskih slalomaša, imat će priliku krenuti Filipovom stazom i u slalomu.  Trenutna kriza Istoka Rodeša u slalomu je više je plod mladosti, nesreće i nekih drugih okolnosti nego stvaran odraz kvalitete skijaša koji je već bio u TOP 10 na utrkama Svjetskog kupa u slalomu. Uostalom, najbolje skijaške godine Filipa Zubčića i Istoka Rodeša te nekih drugih naših skijaša tek dolaze. Neki sportaši sazrijevaju ranije, neki najbolje rezultate postižu u sredini karijere te u njenoj završnici.

No, vratimo se Hrvatskoj televiziji, nakon što je Zubčić ostvario povijesnu pobjedu odlučili su pustiti snimku utrke koja je još jednom potvrdila nevjerojatan talent Hrvata za sport.  S obzirom kako se radi o ranije napravljenoj snimci ona na neki način izgleda kao prijenos uživo, budući da komentator s uzbuđenjem prati zbivanja na stazi, a najviše, naravno, nastup hrvatskog skijaša.  Prvu snimku Hrvatska televizija je pustila oko 11:30 sati, druga snimka će ići oko 16:30, za one koji ne znaju rezultat, a takvih u Hrvatskoj vjerojatno nema, ili ih je jako malo, prava poslastica.  Bolje ikad nego nikad.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.