Zašto je FIS primijenio pravilo koje kritizira Kostelić i kako to utječe na mlađe skijaše?

23.02.2021. 15:41:00

Svjetsko zlato u slalomu prije nekoliko dana osvojio je Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag, srebro je iznenađujuće uzeo Austrijanac Adrian Pertl, dok je uspjeh norveške reprezentacije upotpunio Henrik Kristoffersen koji se sa šestog mjesta u prvoj vožnji probio do bronce. 

Ivica Kostelić kritizirao je odluku FIS-a da drugi lauf muškog slaloma starta od 15. pozicije, a ne od 30. kako je to uobičajeno. To su objasnili lošom kvalitetom staze zbog visokih temperatura u Cortini d’Ampezzo. 

Ipak, ova odluka pogodovala je onim najboljima, odnosno najbolje plasiranima u prvoj vožnji, a Ivica je jedini koji je o tome progovorio.

“Vaša šutnja podupire ovu nepravdu koja je učinjena vašim kolegama skijašima, posebno mlađima, čije su šanse za poštenu borbu unaprijed izbrisane ovom odlukom”, poručio je Ivica. 

Obično su mlađi skijaši nakon prve vožnje na mjestima koji su bliža 30. nego 1., a mogućnost da voze među prvima drugu vožnju, dok staza još nije oštećena, daje im priliku da budu u konačnici bolje plasirani. Primjenom FIS pravila ponovno su u prednosti bili iskusniji skijaši.

No, ovakvo pravilo bilo je uobičajeno na velikim natjecanjima i u Svjetskom kupu, a posljednji put na velikim natjecanjima vrijedilo je na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju.

U slučaju od prije nekoliko dana odluka je išla na ruku Istoku Rodešu, koji je bio 14. nakon prve vožnje, a u drugoj se popeo do visokog šestog mjesta. Matej Vidović je, pak, krenuo nakon najboljih pa sa 16. došao do 12. mjesta. Filip Zubčić nije završio drugu vožnju nakon što je u prvoj bio 25. 

Podsjetimo, uz komentar na FIS-ovu odluku, Kostelić se osvrnuo i na šutnju najboljih svjetskih slalomaša koji se nisu bunili protiv ovakve odluke poprativši svoju poruku na Instagramu fotografijom stada ovaca.

“Gdje ste sada svi vi ‘borci za slobodu’ koji zagovarate pravdu u sportu? Gdje si sada FIS-e? Zašto ne dignete glas i prestanete saginjati leđa pred interesima trulih? Ali iznad svega, gdje ste vi najbolji slalomaši? Zar se bojite govoriti pred nepravdom? Vi, koji se kunete u pravednost iznad svega? Vaša šutnja podupire ovu nepravdu koja je učinjena vašim kolegama skijašima, posebno mlađima, čije su šanse za poštenu borbu unaprijed izbrisane ovom odlukom.

Mi ovdje tražimo šampione – ima li ijedan takav među vama? Snaga se izražava velikodušnošću! Nepravda je put slabih!

Sportska pobjeda koja nije postignuta pravedno i časno je bezvrijedna.

I nikad nemojte zaboraviti – najveća su zla zasnovana na nasilju nekolicine i šutnji mnogih. Govorite sada ili nikad više ne govorite o pravednosti”, napisao je Kostelić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: narod.hr

Autor: