Zašto je srpski trgovac oružjem i lice s Interpolove tjeralice Slobodan Tešić darovao zlatni sat Stipi Mesiću?

02.09.2014. 08:51:07

Mesić je novinarima prešutio i podatak da mu je Tešić svojedobno darovao i zlatni sat, te da njegov posjet Pantovčaku nije bio ni slučajan ni zalutao.

U priči oko tragičnih događaja na Kornatima otprije sedam godina šokantna je činjenica da se nitko od hrvatskih mjerodavnih institucija do dana današnjeg nije udostojio priupitati bivšeg predsjednika države Stipu Mesića, po čijem nalogu je prvi kanader poslan u Grčku i to na molbu, ni manje ni više, nego kontroverznog srpskog trgovca oružjem, Slobodana Tešića. Tim prije što je taj čovjek, koji se nalazi na američkoj interpolovoj tjeralici, svojedobno bio u poslovnim razgovorima, upravo, s tadašnjim predsjednikom Mesićem. Inače, Tešića su mediji spominjali kao mogućeg vlasnika kontejnera koji je sredinom rujna prošle godine zaplijenjen u Riječkoj carinarnci, a u kojem su se nalazili projektili zrak-zemlja, te dijelovi raznog drugog sofisticiranog naoružanja. Međutim, Tešić je u izjavi za B92 takve navode nazvao - notornom laži. No, zahvaljujući toj aferi svekolika javnost je bila upoznata da je Tešić u Hrvatskoj imao prolaz do najviših struktura vlasti, konkretnije do tadašnjeg predsjednika Mesića. "Tog se imena sjećam. Došao je u skupini poslovnih ljudi zainteresiranih za kupnju brodova, ali su se zanimali i za otkup viškova oružja iz hrvatskih vojnih skladišta. Uputio sam ih na Institut za brodogradnju i MORH. Ne mogu se sada sjetiti tko su sve bili ti poslovni ljudi, ali znam da je sastanak bio pred kraj mog drugog mandata. Nitko mi za tog čovjeka nije rekao da je na UN-ovoj crnoj listi zbog trgovine oružjem", pravdao se pred novinarima bivši predsjednik Stjepan Mesić, potvrdivši da je srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić, kojeg se povezuje s "trgovcem smrću", Viktorom Boutom, bio u posjetu Pantovčaku. Mesić je novinarima prešutio i podatak da mu je Tešić svojedobno darovao i zlatni sat, te da njegov posjet Pantovčaku nije bio ni slučajan ni zalutao. Mesić je sve vrlo dobro znao, pa bi konačno bio red da on sve to lijepo i polako ispriča institucijama koje rade svoj posao. Jer, kada bi sve izašlo na vidjelo pokazalo bi se da je Sanader nevin čovjek, kakav je uistinu bivši doživotni predsjednik. No, ni nakon te Mesićeve potvrde, kao ni nakon saznanja da je upravo po Tešićevoj zamolbi Mesić odobrio da jedan kanader, umjesto da gasi požar na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine, odleti za Grčku, nitko od mjerodavnih tjela nije ni prstom maknuo. A u susjednoj BiH Tešićevi kontakti s državnim dužnosnicima završili su - skandalom. Naime, poznato je da je glavni državni tužitelj BiH, Milorad Đurašin, bio suspendiran nakon što je 2011. otkriveno da se tajno sastaje s Tešićem. Inače tog srpskog trgovca oružjem s Interpolove tjeralice, BiH mediji povezuju sa zagonetnom hrvatskom tvrtkom Scout. Na tu je tvrtku prije nekoliko godina ukazao i Amnesty International, navodeći da se bavi posredovanjem u ilegalnoj trgovini oružja iz BiH skladišta.

  • Autor: 7Dnevno / 29. kolovoza 2014./Dnevno.hr
  • Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.