ZAŠTO KADA SPOMENU JELENU VELJAČU I NJEZINU SLJEDBU POMISLIM NA VJEŠTICE?

06.04.2021. 08:44:00

Danas sam gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a kod Petra Vlahova rekao da kada se spomene Jelena Veljača i njezina sljedba odmah pomislim na vještice.
Evo zašto.
Naša priznata spisateljica svestranih interesa najavila je kako će je povodom tragične smrti zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške sutra primiti ministar Josip Alardović od kojeg će, između ostaloga zahtijevati i "otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom 'stručnom' timu iz Nove Gradiške".
Samoprozvana ministrica socijale, a koju u slobodno vrijeme često viđamo po lifestyle rubrikama još je i poručila kako "osobno misli da se mora vidjeti ima li šanse da tim kazneno odgovara.
"Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor", izjavila je Veljača.
Kompetencije Jelene Veljače za bilo kakav sud o sustavu socijalne skrbi iste su onima koje ja imam za vožnju svemirskog broda, a ovakav poziv na javni linč, iliti "lov na vještice" ista je uputila i prije par godina nakon slučaja zlostavljanja djece na Pagu, kada joj je dva sata svojeg vremena poklonio i premijer Plenković.
Rezultat: dvoje ubijenih djelatnika centra za socijalni rad u Đakovu i porast svih oblika obiteljskog nasilja i nasilja nad djecom.
Da se razumijemo, nema apsolutno pravičnog i savršenog sustava, a pisac ovih redova imao je itekakvih osobnih negativnih iskustava sa pojedincima u centrima za socijalni rad.
Međutim, ovakove tragedije neće se ubuduće spriječiti javnim progonom socijalnih radnika i stavljanjem mete na njihova leđa, već jačim uključivanjem struke u donošenje političkih odluka za unaprijeđenje cijelog sustava socijalne skrbi, kao i sankcioniranjem odgovornih pojedinaca.
Kažem struke, a ne priučenih laika kojima je kvalifikacija da kroje sustav samo to što su "majke" i kojima je temeljna metoda rješavanja problema poziv na progon kako krivih, tako i nevinih.
Stoga netko treba prekinuti ovu hajku, kao što je i carica Marija Terezija u 18. stoljeću zabranila Hrvatima da love i pale vještice, jer smo se mi po tom pitanju malo zaigrali, pa smo palili žene i zato jer su se "pretvarale u muhe i mučile ljude u groznici".
Mi smo, nažalost, očito narod koji voli progone svih vrsta: od društvenog, moralnog, političkog pa do medijskog, što neki kako vidimo obilato koriste za svoju promociju.
Stoga, kada se desi nova tragedija možda nekome sine da napokon prestanemo loviti vještice i počnemo slušati struku i ljude sa znanjem i iskustvom.....

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Herman Vukušić/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.