'ZAŠTO NAM AZERBAJDŽAN NIJE DAO BOD?!' Rusija traži istragu zbog - Eurosonga!

22.05.2013. 17:15:09

Zbrku je zakuhao azerbajdžanski ambasador u Rusiji izjavom da je Rusija trebala dobiti deset bodova. No, oni su misteriozno nestali Pa, što je to, pobogu, Elmare? Mi vama 12 bodova, a vi nama ni bod! Prema podacima koje su mi dostavili, trebali ste nam dati najmanje deset bodova! Kaže mi to i vaš ambasador - ljutito je u dahu u svom ranojutarnjem pozivu, moguće, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prenuo svog snenog i iznenađenog azerbajdžanskog kolegu Elmara Mamedjarova koji je zajapureno najavio detaljnu istragu o “iščezlim glasovima” azerbajdžanskih gledatelja danih ruskoj pjesmi na nedavnoj Euroviziji. I Sergej Lavrov je poslije novinarima rezolutno rekao da Moskva neće samo tako prijeći preko toga, iako tih deset bodova neće promijeniti plasman ruske predstavnice Dine Garipove koja je sa 174 boda osvojila peto mjesto na natjecanju za pjesmu Eurovizije u Švedskoj. To je, kažu u Moskvi, stvar principa. Pa, nisu to predsjednički izbori da glasovi samo tako nestanu!

Obraćanje javnosti

Cijelu je zbrku prouzročio azerbajdžanski ambasador u Rusiji, Polad Bulj-Buljogli, koji je prvi rekao da je Rusija trebala dobiti deset bodova, a iz Bakua na konto ruske izvedbe nije sjeo niti jedan jedini bod. Nakon toga je i direktor azerbajdžanske televizije Džamil Gulijev najavio “detaljnu istragu” o tom skandalu, kazavši da su rezultati odmah i njemu izazvali blagu dvojbu, ali iskustvo glasovanja u toj zemlji govorilo mu je da su objavljeni rezultati oni kojima se i pokraj vlastitih očiju vjeruje. Koliko je to potreslo odnose Rusije i nekadašnje sovjetske republike Azerbajdžan, potvrđuje činjenica da se javnosti obratio osobno i predsjednik te naftom bogate zemlje na obalama Kaspijskog jezera. Ilhan Alijev je zatražio da se to odmah ispita jer je riječ o tradicionalno dobrim odnosima dviju prijateljskih zemalja. Javio se i bjeloruski predsjednik Lukašenko koji je izrazio sumnju da Rusija nije dala ni bod bjeloruskoj pjesmi! - To je nemoguće - kazao je.

20 eura za poziv

No, litavski portal 15 min.lt tvrdi da su “neki ljudi” po Litvi dijelili 20 eura za svaki telefonski poziv u korist pjesme Farida Mamedova iz Azerbajdžana. Na kraju je Litva toj pjesmi dodijelila maksimalnih 12 bodova, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu, nego samo za drugu poziciju, iza pobjednice skandinavskog “klana” Danske. Naime, nakon što je na ovom natjecanju balkansko-postjugoslavenski lobi doživio slom jer se niti jedna pjesma s ovih prostora nije plasirala u finale, svi su se Skandinavci uhvatili za “danski” štap, a “Sovjeti” su raspršili bodove na Azerbajdžan, Ukrajinu i Rusiju te - izvisili. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: