Zašto nije svejedno jeste li u A, B ili C kategoriji mirovinskog fonda?

25.07.2021. 11:10:00

Razmišljajte o sebi, svojoj obitelji i budućnosti te na vrijeme donesite financijski plan koji će vam olakšati starost. Pročitajte kako posluju obavezni mirovinski fondovi i koja je opcija najbolja za vas. 

Većina zaposlenih građana Hrvatske članovi su jednog od četiri obvezna mirovinska fonda. Iz njihove se mjesečne bruto plaće izdvaja 5% mirovinskog doprinosa, koji se uplaćuje na njihov osobni račun u obveznome mirovinskom fondu. Obvezne mirovinske fondove osniva i njima upravlja mirovinsko društvo. U Hrvatskoj postoje četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, koji novac iz mirovinskih fondova ulažu na tržištima kapitala s ciljem da svakom članu fonda omoguće isplatu što veće mirovine u budućnosti.

Svako mirovinsko društvo dužno je članovima obveznih mirovinskih fondova ponuditi na izbor tri kategorije fondova: A, B ili C. Kategorije se razlikuju prema strategiji ulaganja i ograničenjima članova, koji mogu izabrati fond ovisno o tome koliko im je godina preostalo do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu.

KATEGORIJA A

Fondovima kategorije A omogućeno je liberalnije ulaganje, pa su zbog očekivanih viših prinosa u dugom roku namijenjeni mlađim osiguranicima. Mogu ih odabrati korisnici koji do uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu imaju najmanje deset godina. Fond kategorije A najmanje 30% neto imovine fonda ulaže u obveznice Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a, a najviše 65% može biti uloženo u dionice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a.

UMFO
KATEGORIJA B

Mirovinski fondovi kategorije B, s umjerenom strategijom ulaganja, namijenjeni su osiguranicima srednje životne dobi. Osiguranik može odabrati fond B ako mu je do ispunjenja uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu ostalo pet ili više godina. Fond kategorije B najmanje 50% neto imovine fonda ulaže isključivo u obveznice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a, a najviše 40% može biti uloženo u dionice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a.

UMFO
KATEGORIJA C

Mirovinski fondovi kategorije C najmanje su rizični i namijenjeni su osiguranicima kojima je ostalo manje od pet godina do mirovine. Fond kategorije C najmanje 70% neto imovine fonda ulaže isključivo u obveznice izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a. Ulaganje u dionice nije dozvoljeno, a najviše 10% neto imovine fonda mogu uložiti u korporativne obveznice i komercijalne zapise izdavatelja iz Republike Hrvatske, drugih članica EU ili članica OECD-a.

UMFO

Osobni mirovinski računi vode se u obračunskim jedinicama. Svaka obračunska jedinica predstavlja proporcionalni udjel u neto vrijednosti imovine mirovinskog fonda. Zbroj vrijednosti svih obračunskih jedinica, na računima svih članova fonda, čini ukupnu vrijednost imovine fonda. Vrijednost obračunske jedinice svakodnevno možete pratiti na web stranici REGOS-a. Dostupni su podaci za sva četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, i to za sve kategorije fonda.

ALLIANZ ZB d.o.o.

1012Kategorija A159.0352

1002Kategorija B275.0309

1022Kategorija C133.9623

ERSTE d.o.o.

1015Kategorija A167.6928

1005Kategorija B300.9505

1025Kategorija C142.8577

PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d.

1011Kategorija A176.2020

1001Kategorija B269.8880

1021Kategorija C138.6068

RAIFFEISEN d.d.

1013Kategorija A162.6986

1003Kategorija B282.6209

1023Kategorija C141.0224

Kategoriju svojeg obveznog mirovinskog fonda možete promijeniti jedanput godišnje, u mjesecu svojeg rođenja. To možete učiniti online na web stranici REGOS-a ili na šalteru REGOS-a u poslovnici Fine uz osobnu iskaznicu. Svaki član može odabrati kategoriju A, B ili C unutar svojeg obveznog mirovinskog fonda i za to ne plaća naknadu. Između kategorija A, B i C mogu birati samo članovi kojima je do starosne mirovine ostalo deset i više godina. Ako do mirovine imate od pet do deset godina, možete birati između fondova kategorije B i C. Članovi kojima je ostalo manje od pet godina do mirovine mogu izabrati jedino najmanje rizičan fond kategorije C.

Ipak, postoje ograničenja ovisno o tome koliko još godina imate do svoje mirovine. Tako je zakonom propisano da u određenom trenutku moramo “seliti” u “sigurnije” fondove, kako bi se zaštitila vrijednost imovine koju smo do tada uštedjeli i sačuvala za isplatu mirovine. U fondu A kategorije možemo ostati najdulje do dana kad nam preostaje još 10 godina do mirovine, tada po zakonu moramo preseliti u fond B kategorije, odnosno ako to ne učinimo sami, preseljenje imovine u fond B kategorije obavlja se po službenoj dužnosti. Također, 5 godina prije mirovine, iz fonda B kategorije obavezno selimo u fond C kategorije. Cilj je da se imovina članova fonda koji su bliže mirovini ulaže u državne obveznice koje se smatraju najsigurnijim ulaganjem uz najmanji rizik od gubitaka u slučaju negativnih trendova na tržištu kapitala.

Kampanja ‘Dan za životni plan’ 

Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

Izvor: 24sata.hr

Izvorni autor: 24ContentHaus/UMFO

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.