ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: ‘Rusija je sve jača na Balkanu, oružani sukob je sasvim moguć’

11.03.2017. 09:39:51

Njemački političar i potpredsjednik Europske pučke stranke, David McAllister, tvrdi kako nije isključeno da se na području takozvanog Zapadnog Balkana ponovno dogode oružani sukobi.

Član njemačkog CDU-a za njemački Die Zeit kazao je kako Europska unija neće u dogledno vrijeme primati nove članove, no i da je zainteresirana da zemlje takozvanog Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo i BiH) budu politički i ekonomski stabilne. Također je rekao da je za ove zemlje, koje su proizašle iz bivše SFRJ, odobrenje za pristupanje u EU poprilično daleko. ‘Za ulazak u EU ove zemlje moraju u potpunosti ispuniti stroge pravne, političke i ekonomske uvjete. Do tada, dalek je put ovih zemalja kandidatkinja za članstvo. Politička situacija u zemljama Zapadnog Balkana je jako komplicirana. Makedoniju proganjaju veliki koruptivni skandali iz bliže prošlosti. Nedavna objava makedonskog predsjednika da odbija moguću vladajuću koaliciju je zabrinjavajuća. U BiH su uvijek tenzije između triju naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, a politički sustav je teško reformirati. U Albaniji opozicija bojkotira parlament. Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova stagniraju. U Crnoj Gori pokušaj državnog udara je spriječen na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. Mnogo je malih vatri koje gore u regiji. U isto vrijeme, ima i dobrih vijesti. Primjenjuju se važne reforme za osnaživanje vladavine zakona, ekonomija raste i inicijative za regionalnu suradnju su dobro primljene’, rekao je McAllister u velikom intervjuu.

‘EU nije zaboravila tu regiju’

Potpredsjednik Europske pučke stranke vjeruje kako Europska unija nije zanemarila spomenutu regiju. Kaže kako EU daje milijarde eura, posreduje kod nesporazuma, dok je Njemačka pokrenula i Balkansku inicijativu, suradnju na područjima transporta, opskrbe energijom i razmjene mladih. Na pitanje je li EU trebala oštrije reagirati na akcije Milorada Dodika koji radi na otcjepljenju Republike Srpske od BiH, McAllister kaže kako je Europski parlament u svojem izvješću iz veljače snažno osudio događaje u Republici Srpskoj, prenosi net.hr ‘EU pokušava imati pozitivan utjecaj na ljude u Banja Luci kao dio tzv. strukturiranog dijaloga – zasad s malo uspjeha’, kazao je te ocijenio može li Zapadni Balkan biti izgubljen za EU ili ne. ‘Nije stvar u gubljenju ili dobivanju Zapadnog Balkana. Takav način razmišljanja nije u skladu s politikom EU. Ljudi tamo žele stabilnu i mirnu budućnost. To je moguće uz EU’, rekao je McAllister.

Ojačala uloga Rusije na Balkanu, dovoljna je jedna iskra

Isti navodi i kako je ruska uloga u regiji itekako ojačala, i to znatno. ‘Rade se dezinformacijske kampanje i ciljane akcije da se promovira određeno raspoloženje i šalju određene slike. Između 2007. i 2014. više od 1,3 milijardi eura europskih sredstava za Zapadni Balkan dan je za Srbiju. Istraživanja pak pokazuju da većina Srba pretpostavlja da je njihov najveći podržavatelj Rusija. Takvo vjerovanje nije slučajnost. Oružani sukobi na Balkanu nisu isključeni. Na tom području i mala iskra može izazvati velik požar’, zaključio je McAllister.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.