Završna riječ u Haagu: Srbija je odustala od teze da je granatiranje gradova u Krajini bilo nezakonito

01.04.2014. 11:47:40

1_242286

Presuda 17-članog sudskog vijeća očekuje se u roku godine dana od kraja rasprave u kojoj su strane iznijele pravne argumente i dokaze genocida, najozbiljnijeg, ali i najteže dokazivog zločina po međunarodnom pravu.

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) završava usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid u ratu u Hrvatskoj 90-tih godina prošlog stoljeća. Presuda 17-članog sudskog vijeća očekuje se u roku godine dana od kraja rasprave u kojoj su strane iznijele pravne argumente i dokaze genocida, najozbiljnijeg, ali i najteže dokazivog zločina po međunarodnom pravu.

10.40 Govornicu je preuzeo Philippe Sands, drugi član hrvatskog pravnog tima, koji je ponovio da je pravni tim Srbije u petak "potpuno odustao od pokušaja da uvjere Sud u granatiranje četiriju gradova u Krajini bilo nezakonito". Umjesto toga su iznijeli teoriju i na njoj sada temelje svoj slučaj. Argument je da bi ovaj Sud trebao zaključiti da je granatiranje gradova bilo genocidno u svojoj prirodi. "Kako napad koji je u skladu s međunarodnim ratnim pravom može biti genocidan u svojoj prirodi? To je kontradiktorno i besmisleno", kazao je Sands.

10.30 Zastupnik Srbije Saša Obradović u uvodnim izlaganjima naglasio je da Petar Stipetić nije sudjelovao u namjeri počinjenja genocida. Stipetić je jedina osoba koju je istaknuo kao osobu koja nije dijelila 'mens rea' počinjenja genocida. Dakle, Srbija vas poziva da zaključite da se dogodio genocid na temelju četiri napada na kolonu civila u sektoru Sjever, dok istovremeno tvrdi da zapovjednik tog sektora nije imao namjeru počinjenja genocida, kaže Starmer, osvrćući se na tvrdnju da su napadi na kolonu civila dokaz da je počinjen genocid u Oluji.

10.15 Presuda u slučaju Gotovina i drugi predstavlja kraj protutužbe Srbije pred ovim Sudom. Govoreći o navodnim nezakonitim topničkim napadima, Satrmer je kazao da je svih pet sudaca žalbenog vijeća u predmetu Gotovina utvrdilo je da dokaz od 200 metara nije utemljen, pa bi i ovo Vijeće trebalo odustati od tog argumenta.

10.05 Na samom početku izlaganja član hrvatskog pravnog tima Kier Starmer je kazao da je teza o prekomjernom granatiranju gradova u Krajini oduvijek bila središnja teza u protutužbi Srbije, ali da iz zadnjih usmenih izlaganja pravnog tima Srbije možemo zaključiti da je Srbija izgubila vjeru u protutužbu.

  • Autor: Hina/Anita Šupe
  • Photo: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.