Zbog velikih vrućina cijena električne energije je porasla, pogledajte kako se cijene kreću po Europi

13.08.2021. 11:02:00

Još jedna posljedica velikih vrućina ove godine i nedostatka vjetra u cijeloj južnoj i jugoistočnoj Europi je rast cijena električne energije.  

Tržišta diljem Europe bore se s rastućom potražnjom za električnom energijom, a već smo napisali da rastu i cijene plina .

Tržišne spot cijene EPEX -a pokazuju rastući trend u ključnim zemljama:

  • Francuska : utorak € / 99,17MWh, srijeda 104,94 € / MWh
  • Njemačka : utorak € / 100,76MWh, srijeda 106,54 € / MWh
  • Nizozemska : utorak 100,22 € / MWh, srijeda 106,00 € / MWh
  • Ujedinjeno Kraljevstvo : utorak 106,52 GBP / MWh, srijeda 103,55 GBP / MWh

Snažan rast podržali su europski ugovori o plinu za dan pred nama, koji su u utorak ponovno koketirali s višegodišnjim vrhuncima jer su se tržišta prilagodila daljnjim ograničenjima opskrbe plinom, piše ICIS .

Prema nedavnoj analizi ICIS -a, ključni europski izvori energije zaključeni su u svom najekstremnijem rekordnom uspjehu s zimskim premijskim nakupljanjem dobitaka na prednjoj strani krivulje.

Regionalne baze vezane za vremenske uvjete pojačale su ovaj rizik rasta, što je imalo posebne posljedice na španjolsku i grčku energetsku snagu.

  • Toplinski valovi u južnoj i jugoistočnoj Europi povećali su potražnju za energijom iz klima uređaja, dok je ispodprosječna proizvodnja vjetra održala potražnju za plinom visokom u energetskom sektoru.

    Španjolska je jedno od najteže pogođenih tržišta, a spot cijene električne energije u zemlji udvostručile su se od početka godine. Prosječna dnevna spot cijena u srpnju dosegla je 93,50 € / MWh prema OMIE -u, tri puta više od cijena u istom mjesecu prošle godine. Trend se nastavio i u kolovozu, a posljednja tri trgovačka dana donijela su rušenje povijesnih rekorda cijena.

    Jedan španjolski trgovac rekao je kako očekuje da će cijene nastaviti s testiranjem novih visokih razina s nastavkom rasta temperatura.

    "Rast cijena plina i ugljika zbog niske proizvodnje vjetra ključni su razlozi za rekordne cijene", rekao je.

    "Cijene će najvjerojatnije nastaviti rasti sljedećih dana zbog povećane potražnje s toplinskim valom koji počinje u četvrtak i donijet će temperature oko 47ºC", dodao je trgovac.

    Trgovac je također rekao: "Morate se protegnuti na terminske ugovore za 2025. i 2026. da biste pronašli cijene niže od onih zabilježenih u travnju."

    Toplinski valovi također su poharali dijelove jugoistočne Europe, a uvjeti gorenja povećali su potražnju za hlađenjem zbog smetnji u nuklearnim i plinskim postrojenjima koja nisu mogla raditi po vrućini.

    Cijene električne energije u Grčkoj skočile su preko 100 € / MWh prvi put u prvih mjesec dana, prema evidenciji ICIS -a. Prethodni mjesec grčko osnovno opterećenje staložilo se na 114 eura / MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

    Osim potražnje uzrokovane vremenskim uvjetima i povećanjem troškova goriva, cijene električne energije porasle su i zbog ograničenih prekograničnih kapaciteta. Uzimajući u obzir sve čimbenike, cijene će vjerojatno nastaviti testirati nove vrhunce sljedećih dana.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: SM/Foto: Ricardo Rubio / Zuma Press / Profimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.