Zbog velikog duga i pada BDP-a Hrvatsku čekaju trogodišnje sankcije ?

07.09.2013. 09:54:54

U svakodnevnoj navali vijesti o "Lex Perković" i ćirilici na vukovarskim pločama posve nezapaženo prolazi poruka potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo Branka Grčića da se Vlada već ozbiljno priprema za sankcije ako ne provede mjere koje prihvati za smanjenje deficita.

U tom postupku vjerojatno bismo ostali tri godine. Rješenje za prekomjerni deficit nema još nitko, barem ga nismo čuli. Jutarnji list neslužbeno doznaje da Vlada priprema i smišlja moguća rješenja kojima bi u sljedećih tjedan ili dva trebala izaći u javnost.

Ne možemo ga izbjeći

"Excessive Deficit Procedure" (EDP) pokreće se u članicama EU koje ne mogu same održavati proračunsku disciplinu. Postoje dva vrlo jasna kriterija na temelju kojih se aktivira: kada deficit državnog proračuna postane veći od tri posto BDP-a, a udio javnog duga prijeđe 60 posto BDP-a. Hrvatska je u EU ušla s proračunskim deficitom od 3,4 posto, koji raste, a udio javnog duga u BDP-u je 56 posto, ne računajući sve dugove koje će Hrvatska morati prikazati kada primjeni Eurostatov model. Stoga, ulazak u "postupak prekomjernog deficita" Hrvatska više ne može izbjeći. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.