Zbog zahtjeva za izuzeće suca odgođeno suđenje za Loru

16.11.2016. 15:05:32

Suđenje za ratni zločin u slučaju Lora 2 na splitskom Županijskom sudu odgođeno je na neodređeno vrijeme, nakon što je odvjetnik Hrvoje Alajbeg u ime prvooptuženoga Tomislava Duića u srijedu zatražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća Vladimira Živaljića, prozivajući ga da je Duiću uskratio pravo na rad u zatvoru i tako doveo u pitanje svoju nepristranost. Alajbeg je nakon prekinute sudske rasprave novinarima izjavio da je Duić tijekom boravka u zatvoru bio određen od službi zatvora da bude redar, da je uobičajeno da se za takvu aktivnost traži suglasnost suca koji vodi spor, koji u pravilu to i dopušta, ali da u ovom slučaju suglasnost nije došla. “Ne postoje konkretna obrazloženja o uskrati, zbog čega je Tomislav Duić odlučio zatražiti izuzeće, jer smatra kako mu se na taj način uskraćuje pravo na rad”, kazao je Alajbeg i dodao kako njegov branjenik sumnja u nepristranost suca Živaljića. O zahtjevu za izuzeće idućih će dana odlučivati predsjednik suda Marijan Miletić. Izuzeće suca Živaljića, ali i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina zatražio je branitelj Emilija Bungura, velikogorički odvjetnik Vinko Burazer, i to zbog načina vođenja sudskog postupka. “Mi smo već i ranije ukazivali na nezakonito vođenje kaznenog postupka od strane suca Vladimira Živaljića, ali i inače postupanja optužnog vijeća Županijskog suda. Taj je zahtjev odbio predsjednik Županijskog suda Marijan Miletić te predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Da se ne bi ponovila ista pogreška i njihova pristranost u procjeni našeg zahtjeva, zatražili smo da se obojica predsjednika izuzmu. Pristrani su u postupku i dozvoljavaju da se sudi na nezakonit i nepošten način hrvatskim braniteljima”, istaknuo je Burazer. Petorici bivših vojnih policajaca – Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru koji su u zatvoru, te Anđelku Botiću, Tonču Vrkiću i Anti Gudiću koji na suđenje dolaze sa slobode – sudi se za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u tadašnjem Vojno-istražnom centru Lora. Tomislav Duić je bio upravitelj tog centra, a njegov zamjenik u to je vrijeme bio Tonči Vrkić, dok su stražari bili Botić, Bungur i Gudić. Svi su već prethodno pravomoćno osuđeni u sudskom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima. Duić je osuđen na osam godina zatvora, a Vrkić na sedam, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora. Suđenje za Loru 2 vodi sudac Vladimir Živaljić, članovi vijeća su suci Ivona Rupić i Davor Svalina, a zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Vesna Beširević. Optužnica je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije zatraženo je suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura, koji su bili u bijegu. Vrhovni sud je 2012. godine odobrio suđenje u njihovoj odsutnosti. Suđenje je započelo 21. rujna ove godine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.