Zbunjujući prikaz mirovina branitelja u proračunu posljedica je Milanovićevog zakona

10.03.2016. 17:06:26

- Naglašavam da svaka pojedinačna mirovina, kako hrvatskih branitelja, tako i drugih kategorija koje su prošle razdvajanje, u ukupnoj isplatnoj svoti ostaje ista – poručila je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava oglasilo se priopćenjem u kojem je navelo da je zbunjujući prikaz mirovina hrvatskih branitelja u novom proračunu posljedica Milanovićevog zakona o mirovinskom osiguranju. - Bivša Vlada je donošenjem propisa o razdvajanju mirovina uznemirila braniteljsku populaciju. Zbog ovog razdvajanja došlo je do drugačijeg računovodstvenog prikaza mirovina hrvatskih branitelja, ali one ostaju iste- poručilo je Ministarstvo. U priopćenju ističu da je prošle godine utrošeno 4.645.359.190 kn za mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a ove godine je u proračunu planirano 4.096.000.000 kn što čini razliku od 549.359.190 kn.  U nastavku objašnjavaju da je ovo smanjenje koje se vidi na stavci „Mirovine hrvatskih branitelja“ posljedica provedenog razdvajanja mirovina u 2015. godini na dio mirovine koji se financira iz proračuna i dio koji se financira iz prikupljenih doprinosa. - Nakon provedenog razdvajanja mjesečna stavka koju osigurava proračun je smanjena, a s druge strane povećane su stavke čija se isplata financira iz prikupljenog doprinosa. Za svako smanjenje na stavci pojedine kategorije mirovina ostvarenih po posebnim propisima koje se financiraju iz proračuna povećana je stavka mirovina po općem propisu financirana iz doprinosa za starosne, invalidske i obiteljske mirovine. Za ostale kategorije mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za koje je provedeno razdvajanje mirovina, do bitnijeg smanjenja u planu i izvršenju na kontima došlo je tijekom 2015. godine, jer je razdvajanje provedeno od 1. siječnja 2015.- navodi u priopćenju Ministarstvo. - Naglašavam da svaka pojedinačna mirovina, kako hrvatskih branitelja, tako i drugih kategorija koje su prošle razdvajanje, u ukupnoj isplatnoj svoti ostaje ista – poručila je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.