ŽELITE LI OVO ZNATI? Evo kolika je šteta nanesena Hrvatskoj samo par mjeseci nakon početka rata

14.03.2021. 09:47:00

Do siječnja 1992. godine, dakle nekoliko mjeseci nakon početka rata, prema procjeni Zavoda za plan iz Zagreba šteta nanesena Hrvatskoj iznosila je 21 milijardu američkih dolara.

Zavod za plan iz Zagreba s tim je zastrašujućim podatkom izašao 1992. godine točno na današnji dan.

Samo na radio i televizijskim objektima do tog perioda izravna šteta procijenjena je na 47 milijuna dolara.

Ipak, ovi su podaci samo naizgled šokantni. Ako se uzme u obzir da je do siječnja devastirano nekoliko gradova i brojna sela po Banovini i Slavoniji, a Vukovar sravnjen do neprepoznatljivosti.

Wikipedija

Prema Izvješću Državne komisije za popis i procjenu ratne štete objavljenom 2012. u Hrvatskom geografskom glasniku, na području Grada Vukovara procijenjena je ukupna izravna ratna šteta od 9,5 milijardi kuna, od kojih se 4,6 milijardi odnosi na gospodarstvo, 2,3 milijarde na infrastrukturu te 2,6 milijardi na privatnu imovinu (27,4%). O Tako su u agresiji uništene 8272 obiteljske kuće kao i 552 višestambena objekta s ukupno 5580 stanova, što znači da su u ratu u Vukovaru, Grabovu, Lipovači i Sotinu uništene ili teško oštećene čak 13.852 stambene jedinice.

Srbi su u agresiji na Hrvatsku sustavno uništavali hrvatsku sakralnu baštinu. Do konca rata, razrušili su 1450 crkava i samostana te ostalih sakralnih objekata, od kojih su njih 800 potpuno srušili i oštetili.

Crkva Sv Ante Knin/Foto-Marko Bilač

 

 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: screenshot

Autor: