ŽELJKA MARKIĆ I RUŽA TOMAŠIĆ NA PROSVJEDU

24.03.2018. 13:08:08

ŽELJKA MARKIĆ I RUŽA TOMAŠIĆ NA PROSVJEDU: ‘Ne treba nam Istanbulska, idemo provoditi hrvatske zakone’

Markić kaže kako je, primjerice, Malta uvela da s u sve dokument kao spol može upisati ‘x’, a u Njemačkoj je, dodaje, Bundestag obvezan uvesti treći rod u rodnu listu. Te su zemlje to uvele, kazala je, “radi toga jer je rodna ideologija dio pravnog sustava, odnosno zakoni nameću uvođenje rodne ideologije, odnosno koncept roda odvojen od spola.

Čelnica Udruge u ime obitelji Željka Markić i europarlamentarka Ruža Tomašć sudionice su prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji se u subotu održava u Zagrebu, a u izjavi novinarima obje ističu kako radi zaštite od bilo koje vrste nasilja Konvencija nije potrebna, već je dovoljno dosljedno provođenje hrvatskih zakona.

‘Nužno je provođenje hrvatskih zakona’

“Nužno je provođenje hrvatskih zakona koji već sada imaju ugrađenih 48 mjera, a koje IK predviđa za zaštitu žena i borbu protiv nasilja”, ističe Markić. U Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj kao Istanbulskoj konvenciji, spornim smatra to da se, bez obzira na interpretativnu izjavu Vlade (koja prati prijedlog zakona o ratifikaciji Konvencije upućenog u Hrvatski sabor), uvodi rodna ideologija u obrazovni sustav i pravosuđe. Također, ističe da se ratifikacijom Konvencije državi uvodi obveza financiranja udruga od kojih, kazala je, veliki dio funkcionira kao parapolitičke organizacije, “odnosno kao udruge koje se kao bave zaštitom žena, a ustvari financiraju svoju ideološku i političku borbu javnim novcem”. Treći sporni element Konvencije je nadzorni mehanizam njezinog provođenja – GREVIO, navodi Markić, koja ga vidi kao “nadtijelo koje će se uplitati u hrvatske financije i u obrazovni sustav te u odluke onih predstavnika građana koje su oni izabrali na parlamentarnim izborima”. Novinari su je pitali što je drukčije u odnosu na prijašnje stanje u državama koje su ratificirale Konvenciju, a Markić odgovara kako je, primjerice, Malta uvela da s u sve dokument kao spol može upisati ‘x’, a u Njemačkoj je, dodaje, Bundestag obvezan uvesti treći rod u rodnu listu. Te su zemlje to uvele, kazala je, “radi toga jer je rodna ideologija dio pravnog sustava, odnosno zakoni nameću uvođenje rodne ideologije, odnosno koncept roda odvojen od spola”.

Tomašić: ‘Dovoljno je domaće zakonodavstvo’

Europarlamentarka Tomašić također naglašava da ratifikacija Konvencije u Hrvatskoj nije potrebna, već je za zaštitu od svakog vrsta nasilja dovoljno domaće zakonodavstvo, koje samo treba dosljedno provoditi i kažnjavati nasilnike. “Ima i drugih država koje nisu ratificirale IK i žive. Dakle, ‘ajmo provodit naše zakone, zaustaviti nasilje nad ženama, kažnjavati nasilje, svaku vrstu nasilja. Doista kažnjavati, i to će nestati bez problema, bez da nam drugi nameću što ćemo raditi i kada, kako i koliko novac ćemo za to izdvajati”, poručuje. U Zagrebu se pod sloganom “Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku” više tisuća ljudi okupilo na prosjedu koji je počeo ispred središnjice HDZ-a, a nastavlja se prolaskom centrom grada do Markova trga odnosno zgrada Vlade i Sabora. Prosvjednici smatraju da Konvencija promiče rodnu ideologiju i grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva te  izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade koja je u četvrtak u Sabor poslala prijedlog zakona o njezinom potvrđivanju, zajedno s interpretativnom izjavom. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.