ŽELJKO CVRTILA: ŠTO SU BRANITELJI OSTVARILI U RATU - POLITIČARI SU RASPRODALI U MIRU

16.04.2021. 13:13:00

O aktualnoj političkoj situaciji u državi, razgovarali smo s nekadašnjim predsjednikom Akcije za Bolju Hrvatsku, gosp. Željkom Cvrtila. Trenutno, van je politike što se tiče aktivnog angažmana i bavljenja politikom, ali to ne znači da ga stanje u državi i politička zbivanja ne zanimaju. Tako da smo malo s njim razgovarali što je govorio o prošlosti i  što se događa danas.

Što je nekad bivši predsjednik ABH-a, Željko Cvrtila govorio o političkoj situaciji u državi?

Nikada se aktivno nisam bavio politiku. Kao branitelj i profesionalac, „nasjeo" sam na tezu da su branitelji bili sposobni biti u ratu, ali da u miru moramo vođenje države prepustiti nekim drugim „sposobnijim" ljudima. Zapravo se iza takvih poruka krila prevara, jer su čvrsti ljudi, koji su stvarali i branili ovu državu, smetali podrivačkim snagama u njihovom naumu da se osobno okoriste i prodaju vitalne državne resurse, uglavnom zbog svoje koristi, jer su dobro procijenili da im to mi nikad ne bi dopustili. Kad sam shvatio tu podlu prevaru, kad sam vidio gdje nas je takva politika i vođenje države od strane „sposobnih" dovela, te kad me g. Sačić pozvao, odlučio sam se uključiti u još jednu akciju, ali ovaj puta za bolju Hrvatsku, svakog njezinog građana. Zadnji je trenutak da pokušamo spasiti hrvatske vitalne resurse od rasprodaje i propadanja, kao i hrvatskog čovjeka od robo-nadničarskog položaja u vlastitoj državi.

Hrvatski branitelji stvorili su državu da bi je drugi mogli popljačkati, rasprodati i uništiti njezine gospodarske resurse, za osobne i interese nekolicine hrvatskih i stranih gospodara. Hrvatska se nije stvarala za nekolicinu, nego za sve njezine građane, kako bi u noj mogli ostvariti sve svoje potrebe. Sve što je stvoreno u ratu, u miru su političke elite uspjele dezavuirati. Mnogo čemu smo si sami krivi, jer smo šutnjom dozvolili drugima da rade protiv nas. No, kad znamo našu hrvatsku povijest, tome se ne treba čuditi. Stoljećima smo bili pod kontrolom i naučili pokorno šutjeti, slušati tuđe upute i izvršavati ih. Upravo to isto „naši" političari čine posljednjih deset godina. Mislim da je došlo vrijeme kada se više ne može i ne smije šutjeti. Mislim da je došlo vrijeme za političku akciju, akciju hrvatskog naroda, koja treba popraviti sve pogreške koje su dosadašnji vlastodršci počinili.

KADA STE SE VI AKTIVNO BAVILI POLITIKOM, POSTOJALE SU SAMO DVIJE JAKE POLITIČKE OPCIJE. NADALI STE SE DA ĆE AKCIJA ZA BOLJU HRVATASKU BITI TA TREĆA OPCIJA UZ JOŠ NEKE DOMOLJUBNE STRANKE. KAKO JE TO IZGLEDALO NEKAD?

Upravo zbog toga što postoje, kako kažete, samo dvije jake stranke s manjinom glasova hrvatskog biračkog tijela, potrebna je treća jaka opcija koja treba dati odgovore na sva pitanja hrvatskog naroda na koje te stranke nisu do sada odgovorile. Kažu da postoji ozbiljna mogućnost da te dvije opcije nakon izbora koaliraju u Savezu za Europu. Ja kažem da to nije moguće jer one već koaliraju dugi niz godina.

 

Pogledajte samo u čemu se one razlikuju, nakon stvaranja države, imamo li mi podjelu na desnicu i ljevicu, da li je netko od te dvije opcije zaštitio naše more, branitelje od progona, seljaka od uništavanja njegovog sela, radnika od propadanja radnih mjesta zbog kriminalne privatizacije i pljačke javnih poduzeća, uništavanje hrvatskih obrtnika zbog ukidanja carina i visokih kamata, NE, političke elite nisu zaštitile svoje građane i ključne nacionalne interese, niti pokazuju ikakvu namjeru da će to skoro napraviti. Sve današnje političke stranke imaju isti program, a to su osobni, stranački i klijantelisitčki interesi, bez rada na boljitku svih građana.

 

ABH je izabrao najteži mogući politički put, a to je prtiti između te dvije opcije, ali to je zato jer osnivači ABH - Nove snage naroda, duboko vjeruju i za to nude snažne argumente, da te kvazi lijeva i desna opcija, od stvaranja države nisu i neće učiniti ništa za hrvatskog čovjeka i državu. Mislim, da nam je posljednja šansa da se sve državotvorne i hrvatske narodne opcije približe i zajedničkim snagama ponude hrvatskim građanima političku opciju koja će, nakon tolikih razočarenja u političare, ponuditi bolju Hrvatsku. Uloga takvog pokreta je ključna u ova vremena kada smo na prekretnici, da li ćemo biti svoj na svome ili na svome, ali pod tuđom upravom. Može li itko zamisliti da je Europa toliko dobrodušna da želi pomoći hrvatskim građana dajući nam novce i zakonske okvire, kako bi nam bilo bolje ili se možda iza tog projekta kriju nečiji perfidni interesi? Što mi trebamo dati i kako će nas iskoristiti? Jesmo li ikada u našoj povijesti dobili od nekoga nešto ili smo uvijek nekome služili? Zapitajmo se o tome hrvatski narode i dobro promislimo prije nego što zaokružimo te dvije opcije.

POLITIKA NEKAD I DANAS?

Ponovno je bitno da se oglase i intelektualci. Branitelji su dobivali rat na terenu, ali potpora intelektualaca, znanstvenika i akademski obrazovnih građana je bila nezaobilazna. Mnogi branitelji su u međuvremenu završili škole i kao takvi mogu biti još čvršći u akciji za boljom Hrvatskom, kakvu su mislili da stvaraju, a koja se akcija ovaj puta mora voditi riječju. Neophodno je da u obranu nacionalnih interesa stanu, ne samo branitelji, nego i intelektualci i zapravo cijeli narod. Branitelji mogu biti nosioci, intelektualci mislioci, a narod onaj koji će te težnje na izborima zapravo izboriti.

Od nekadašnjih teza, nije su tu ništa puno promijenilo. Osim nekih uloga. SDP je postao ne više druga opcija po jačini, već daleko ispod, jedino može koristiti svoju staru biračku mašineriju i neke slabosti HDZ-a, ali neki velik pomak se neće dogoditi. Za sada vodeći HDZ-e, namjerno navodim za sada, mada će tako ostati u budućnosti, ima jedan uteg ili možda malo više. Vlada Andreja Plenkovića puna je afera, korupcije, skandali i čudo je da se tako još dobro drže. Uteg je i Plenkovićevo prepucavanje s Zoranom Milanovićem, umjesto da se bavi gorućim gospodarskim temama, pa tu je i puno pitanja povezano s potresima, korona virusom. Ono što je bitno Nacionalni stožer za civilnu zaštitu postao je političko tijelo. A veliki uteg je i koalicija sa SDSS-om ili se ta trgovina sada bolje vidi, jer zauzeli su dosta prostora po raznim resorima i stalnom ugroženošću srpske nacionalne manjine, koju najviše potencira Milorad Pupovac. I ranije je HDZ-e koalirao sa SDSS-om, ali sada su malo okolnosti malo drugačije, narod je postao osjetljiviji na tu političku trgovinu. Posebice hrvatski branitelji, a u posljednje vrijeme ta osjetljivost je izražena što Hrvatska nije naplatila svoju ratnu odštetu, a od hrvatskih branitelja se traži da to učine, tj. država unaprijed i prije donesenih pravomoćnih presuda isplaćuje „oštećenima“ štetu, a onda povrat tih sredstava traže od hrvatskih branitelja. To je nedopustivo, ali dosta tome je kriva politička sveza HDZ-a i SDSS-a.

POLITIKA U BUDUĆNOSTI?

Tu sam, pratim, imam svoje stavove, za sada ništa, ali nikad ne reci nikad. Možda jednog dana, jer i da nisam trenutno u politici, nije se toga puno promijenilo od mojih aktivnih političkih dana i ponoviti ću: „Što su branitelji ostvarili ili osvojili pobjedom u Domovinskom ratu, to su političari rasprodali nakon rata“, zato nikad ne reci nikad, vrijeme će pokazati svoje …

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.