Željko Soldo: “HOS-ovci su branili Hrvatsku dok je Plenković imao anemiju”

26.04.2018. 08:05:45

“HOS-ovci nemaju veze s logorom Jasenovac, naš grb i zastava su legalni i mi smo tamo prosvjedovali protiv Pupovčevih ucjena Vlade RH. On nas svojim izjavama stigmatizira”, rekao je Željko Soldo, bivši HOS-ovac iz Novske, branitelj ranjen u obrani Vukovara i član HSP-a, za Večernji list. S njim je u nedjelju u Jasenovcu, na mjestu gdje je nekoć bila postavljena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima, zastavu HOS-a raširio te zapalio lampion i njegov suborac Miroslav Dragić Ćiro, također bivši pripadnik HOS-a. Oni su na istom mjestu i s istom zastavom prosvjedovali i za vrijeme čina skidanja spomen-ploče u rujnu prošle godine. “I tada i u nedjelju rekao sam da je bio čin veleizdaje – besramno dirati spomenik našim bojovnicima koji su ginuli na jasenovačkom području 1991. godine. Oni su tada branili Hrvatsku od manjačkog korpusa JNA, dok je u isto vrijeme Plenković imao anemiju. Dosta nam je besramnih ucjena Pupovca koji odlučuje što da se radi i to mimo zakona. Jer, naša zastava i grb HOS-a legalni su, spomenik je bio postavljen legalno, a oni su nezakonito skinuli spomen-ploču”. objašnjava Soldo koji kazuje kako policija do jučerašnjih popodnevnih sati nije stupila u kontakt s njim. “Smatram i da nemaju razloga zvati me iz policije. Mi smo legalisti i poštujemo zakon, naša zastava i grb nisu zabranjeni. Mi u nedjelju nismo ni vikali, ni uzvikivali taj pozdrav, samo smo raširili zastavu HOS-a i iskazali stav prema Pupovčevim ucjenama Vlade RH”, dodaje Željko Soldo. Soldo ipak smatra kako je pozdrav ZDS starohrvatski pozdrav i ponosan je što ga je nosio te 1991. godine u obrani Hrvatske. “Osuđujem svaki zločin, samo blesav i lud čovjek može negirati i odobravati zločin tko god ga činio, ali zašto se na nas baca stigma kad mi nemamo veze s time što je ovdje bilo za Drugog svjetskog rata. Mi nismo išli na spomen-područje, nismo došli provocirati kao Keleminec kojem je to bio jedini cilj, mi smo samo došli iskazati svoj stav ne kršeći nikakve zakone”, pojasnio je Željko Soldo. U Policijskoj upravi Sisačko-moslavačkoj kazuju kako će policija obaviti obavijesni razgovor s dvojicom HOS-ovaca, no kako ne žele prejudicirati hoće li biti, ako uopće i bude, ikakvih prijava protiv njih. Izvor: narod.hr/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.