Žena na prevaru punih 20 godina dobivala braniteljsku mirovinu. Uzela je 1.3 milijuna kuna

21.04.2022. 11:02:00

Dvije ženske osobe koje su prevarom došle do 1.3 milijuna kuna braniteljske mirovine mogle bi završiti u zatvoru.

Općinsko državno odvjetništvo je prije tjedan dana podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su 63-godišnjakinja i 67-godišnjakinja proglašene krivima, ali im je sud izrekao samo uvjetnu zatvorsku kaznu. 

Presuda je izrečena krajem 2020. godine kada je 67-godišnjakinja, koja je na prevaru došla do 1.3 milijuna kuna, dobila godinu dana uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine.

Druga optužena žena koja joj je inače omogućila toliku svotu novca, dobila je kaznu uvjetnog zatvora od 10 mjeseci s rokom kušnje na godinu dana.

Lagala je punih 20 godina

Tužitelji su naveli da podnose žalbu zbog odluka o kaznama jer DORH smatra kako uvjetne osude nisu primjerene sankcije jer je optužena u razdoblju od 20 godina lagala i stekla protupravnu imovinsku korist, piše Index. Predložili su da se okrivljenice osude na bezuvjetne kazne zatvora. Prevara 67-godišnjakinje odvijala se od 1994. do 2014. godine.

-Na temelju lažnog predočavanja tvrdila je da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem te ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1.3 milijuna kuna – stoji u presudi.

Lažna potvrda

U cijeloj priči je veliku ulogu imala 63-godišnjakinja, voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja.

-Ona u srpnju 1998. godine nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu iako je primila pravomoćno rješenje suda, kojim je utvrđeno kako između 67-godišnjakinje i poginulog branitelja nije postojala izvanbračna zajednica. Navedeno je rješenje održala na snazi, a u rujnu 2002. godine izdala je lažnu potvrdu da je 67-godišnjakinja bila izvanbračna supruga poginulog branitelja i time omogućila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska mirovina – naveli su tužitelji.

Ako žalba koprivničkog Općinskog državnog odvjetništva bude usvojena, dvije žene će morati u zatvor na odsluženje kazne.

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: Fotomontaža: Bjelovar.live

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.